Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Megkezdődött a Lynx-üzem szerkezetépítése

Beemelték az ÉMI műszaki ellenőrzésével és mérnöki tanácsadásával épülő, harcjárműveket gyártó Lynx-üzem első tartóoszlopát múlt pénteken, Zalaegerszegen. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az elmúlt évek egyik sikerágazataként jellemezte az építőipart, melynek további fejlődéséhez, modernizálásához partnerséget kínál az ágazat szereplőinek a kormány.

A magyar állam és a német Rheinmetall vegyesvállalataként épülő, gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem első tartóoszlopát március 26-án, pénteken emelték be a ZalaZone járműipari tesztpálya melletti területen. A beruházás a ZÁÉV Zrt., valamint a KÉSZ Zrt. kivitelezése mellett valósul meg az ÉMI Nonprofit Kft. műszaki ellenőrzésével és mérnöki tanácsával.

 

 

A mintegy 60 milliárd forintból épülő üzemben 300 ember foglalkoztatásával 2023-tól itt gyártják majd a világ jelenleg legmodernebb páncélozott harcjárműveit a szomszédos tesztpálya lehetőségeit kihasználva. Utóbbi építésének szintje már 85% fölött van, év végére el is készülhet. Mellette megtörténik az épülő harcjárműgyárat kiszolgáló tesztkörnyezet kialakítása is – erről Vigh László, a térség országgyűlési képviselője beszélt. A 60 hektáros területen épülő Lyns-üzem gyártócsarnoka 25 ezer négyzetméteres alapterületével a legnagyobb lesz Zala megyében. A gyár beszállítóinak keresése, a kapcsolódó kutatás-fejlesztési projektek már elindultak.

A pénteken beemelt első két, 30 tonnás tartópillér mellett további 278 oszlopot állítanak fel az üzem területén. A napelemes rendszerrel ellátott több mint 14 méter belmagasságú gyártócsarnokban 10 és 25 tonnás daruk fogják mozgatni az alkatrészeket. Erről Dormán József, a kivitelező Záév Zrt. vezérigazgatója beszélt az eseményen. Hozzátette azt is, a tavaly decemberben indult fejlesztésben ezidáig közel 115 ezer köbméter földet mozgattak meg, 784 cölöpöt fúrtak le öt méter mélyre, és legalább 1200 köbméter beton bedolgozása történt meg.

Az ÉMI Nonprofit Kft. az építési nagyberuházások során szerzett kiemelkedő mérnöki, műszaki tapasztalatával, szakértői bázisával, valamint széleskörű laboratóriumi hátterével járul hozzá a beruházás minőségi, magas színvonalú kivitelezéséhez.

A Lynx-gyár első tartóoszlopának beemelésén Palkovics László elmondta, az építőipar a járvány ellenére csak kisebb mértékben torpant meg a tavalyi évben, amit le is dolgozott 2021 januárjában. Beszédében az építőipart az elmúlt évek egyik sikerágazataként jellemezte. Kiemelte, a kormány partnerséget kínál az ágazati szereplőknek a vállalkozások high-tech színvonalú fejlesztéseihez, hatékonyság-növeléséhez, hazai pozíciójuk megerősítéséhez.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az innovációs és technológiai miniszter emlékeztetett, a kormány tavaly fogadta el az új építésgazdasági stratégiát, amelynek egyik alappillére a hatékonyságnövelés. A kivitelezési minőség, valamint a költség- és időhatékonyság növelésére pedig a leghatásosabb eszköz a technológia korszerűsítése lehet. Palkovics László az eseményen elmondta, hamarosan elkészül az a kormányhatározat, amely 12 pontban fogalmazza meg az építőipar modernizálására vonatkozó javaslatokat. Emlékeztetett a jelenleg futó, immár az ellenőrzés szakaszában lévő ötödik technológiai korszerűsítési és hatékonyságnövelő pályázatra. (A folyamatban lévő ÉPÍTŐ-5 támogatási programot az előző pályázatokhoz hasonlóan az ÉMI Nonprofit Kft. kezeli.) A miniszter jelezte, 2021 második félévében megjelenik a hatodik kiírás is mintegy 12 milliárd forintos keretösszeggel, ami az építési alapanyagok, építőanyagok minőségbiztosításának erősítését is célozza majd.

 

Forrás: kormany.hu, magyarepitok.hu
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI