Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Szakmai párbeszéd az ÉMI-ben az építőipari szakemberek készségfejlesztéséről

Május 25-én került megrendezésre az ÉMI Szentendrei Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában a ConstructSkills4LIFE projekt szakmai konferenciája. A megfelelő számú és képességgel rendelkező építőipari szakemberek megléte elengedhetetlen a 2030-as, valamint 2050-es épületenergetikai és klíma célok eléréséhez, mely előmozdítása érdekében az ÉMI konzorciumvezetésével megvalósuló program lehetőséget biztosít az építőipari szereplők bevonásával a szakmai párbeszéd élénkítésére.

A ConstructSkills4LIFE-rendezvény nyitásaként Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója köszöntötte a nagy létszámban megjelent, a téma iránt elkötelezett résztvevőket. A konferencia aktualitása kapcsán kifejtette, hogy Társaságunk mindig is támogatta az ipar, az ágazat kiemelt feladatait, melyek közé tartozik a szakemberképzés is.

„Olyan kihívást jelent a jó szakemberek elérhetősége az építéságazat szempontjából, ami veszélyeztetheti az építés minőségét. Minőségi építés nincs jó szakemberek nélkül” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az ÉMI ma az építéságazat hídképző tudásközpontja.

„Újragondolva az ÉMI működését, és tervezve a következő 60 évre, igyekszünk szerepet vállalni a szakemberképzés több szintjén. A tevékenységünk mellett ezért a partneri kapcsolatainkat is újraértelmezzük. A célunk az, hogy minden érintett beszélgessen egymással. Az ÉMI kötelességének érzi, hogy olyan javaslatokkal álljon elő, amit a kormányzati szereplők is be tudnak építeni az ágazat fejlesztésébe” – fejtette ki az ÉMI vezérigazgatója.

 

Beszédében arra kérte a megjelenteket, hogy használják az ÉMI-t, és vessenek fel aktuális kérdéseket szakértőinknek. Az idei jubileumi évben ugyanis a partnerségek újraértelmezése során számos megállapodás köttetik, amely elősegíti többek között a szakemberképzést is. „Ebben segítségünkre van, hogy nem csak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is jelentős kapcsolatokkal bírunk: 34 országban több mint 730 partnerrel működünk együtt. Így a jó gyakorlatok mellett a humán erőforrást is meg tudjuk osztani egymással.”

A konferencia nyitó előadásában - Brüsszelből online bejelentkezve - Pierre-Antoine Vernon, a LIFE Tiszta Energia Átállás program projekt tanácsadója az Éghajlat-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (CINEA) képviseletében elmondta, hogy az építőipar Európa-szerte számos kihívással néz szembe. A gyorsan változó környezetben az építőipari szakembereknek ugyanis új és szélesebb körű készségek elsajátítására van szükségük. A szakértő hozzátette, hogy ehhez az Európai Bizottság több kezdeményezése is segítséget nyújt, többek között a „BUILD UP Skills” keretében, illetve a LIFE CET 2023-as BUILDSKILLS pályázati felhívások is a képzett építőipari szakemberek számának növelését célozzák meg. (Angol nyelvű előadása IDE KATTINVA érhető. Előadása magyarul IDE KATTINTVA tekinthető meg.)

Ezt követően az ÉMI szakértői osztották meg tapasztalataikat a témában. „Társaságunknál fontosnak tartjuk az építéságazat és az épített környezet fejlesztését tudás- és tapasztalttranszfer által, ezért is kiemelkedő a kutatási és fejlesztési projektek egyedülállóan magas sikerrátája” – emelte ki Vass Lajos, az ÉMI fejlesztési igazgatója. Előadásában kitért arra is, hogy az építéságazat karbonlábnyomának csökkentése érdekében a körkörös gazdaság alapelveinek alkalmazása, a digitalizáció előmozdítása és ezeknek a készség szinten való elmélyítése a képzésekben elengedhetetlen, mely megjelenik az ÉMI által koordinált ConstructSkills4LIFE projektben is. 

 

Hujber Dorottya az ÉMI projektvezetője előadásában bemutatta a LIFE program által támogatott ConstructSkills4LIFE projektet, amely a több mint tíz éve indított BUILD UP Skills kezdeményezés eredményeként valósult meg az ÉMI vezetésével. A 2022 októberében indult projekt egyik legfontosabb célja, hogy támogassa a megfelelő készségekkel rendelkező építőipari szakemberek rendelkezésre állását az energiahatékonysági, valamint a klímacélok elérése érdekében, továbbá javaslatokat dolgozzon ki az építőipari, az oktatási és képzési szereplők széleskörű bevonásával és a szakmai párbeszéd élénkítésével.

(Vass Lajos és Hujber Dorottya prezentációja IDE KATTINTVA tekinthető meg.)

 

Dr. Takács Lajos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületszerkezettani Tanszékének vezetője bemutatta a projekt keretében készülő helyzetértékelő tanulmány előzetes eredményeit, amely az építőipari cégek, szakképző-, valamint felsőoktatási intézmények oktatóinak és hallgatóinak véleményét is magába foglalja. Ennek alapján a felsőoktatásban oktatók szerint az épületinformációs modellezés, a dinamikus épületszimuláció, az okos épületek, valamint az épületminősítési rendszerek témaköre nem kellő mértékben jelenik meg az építőipari szakemberek ismereteiben, készségeiben – emelte ki a szakember. (Dr. Takács Lajos előadása IDE KATTINTVA érhető el.)

 

Wiesner György, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) képviseletében a konferencián elmondta, hogy a hazai piac egyre inkább igényli a magasan képzett szakembereket. Éppen ezért minden eddiginél nagyobb szükség van a területileg és szervezetileg is jól szervezett képzési rendszerre, legyen szó nappali- vagy felnőttképzésről. Emellett a felkészült oktatói gárda és a jól felszerelt gyakorlati műhelyek biztosíthatják a minőségi oktatás alapját. A duális partnerek érdekeltségének javítása pedig elengedhetetlen a rendszer stabil működéséhez – tette hozzá. (Wiesner György prezentációja IDE KATTINTVA tekinthető meg.)

 

Gyuris Péter a projekt partnereként, a Geonardo Kft. képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy a XXI. századi épületteljesítmény orientált projektek a jó minőségű és magas szakmai színvonalú épületeket célozzák meg. Ezt pedig csakis jól képzett, célorientált szakembergárdával és világos kommunikációval lehet elérni. Az épületek életciklusához kötött, az egzakt képzési kimenetekelen alapuló leíró- és értékelőrendszer ebben tud segítséget nyújtani. (Gyuris Péter előadása megtekinthető IDE KATTINTVA.)

 

A szakmai előadások után a konferencián sor került egy kerekasztal beszélgetésre is, ahol a résztvevők a hazai építőipari oktatás és képzés kihívásait és jövőjét járták körül. A párbeszédről hamarosan bővebben is beszámolunk.

 

A konferencia első lépésként szolgált a témában érdekelt szereplőkkel való közös együttműködésre és további egyeztetésekre. Köszönjük minden előadónak és érdeklődőnek, hogy jelenlétükkel részeseivé váltak az épületenergetikai és klímacélok eléréséhez!

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune