Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Minőség a kivitelezésben - Újabb közös BPMK - ÉMI építési szakmai továbbképzés

Ismét százötven fő feletti hallgatóság előtt tartották meg az ÉMI Nonprofit Kft. és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara közös szakmai továbbképzését. A 2019. június 3-án, Budapesten megtartott rendezvényen a résztvevők nyolc izgalmas szakmai előadást hallgathattak meg az építéskivitelezés és az építési termékek minősége témakörében.

Az ÉMI Nonprofit Kft. 2018-ban Együttműködési megállapodást kötött a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamarával az ÉMI szakértő munkatársainak a Magyar Mérnöki Kamara kötelező szakmai továbbképzéseiben való közreműködésére. Az együttműködés a továbbképzések előkészítésére, valamint a szervezés és a lebonyolítás szakmai részére vonatkozik. Az Együttműködési megállapodás alapján tavaly két közös konferencia került megrendezésre. A 2019. június 3-án, Budapesten, a Gizella úti Moha házban megrendezett újabb továbbképzésen ismét százötven fő feletti hallgatóság gyűlt össze, közöttük jelentős számban tervezők, szakértők, felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök.

A megjelenteket először Tóth Balázs, az ÉMI Szabványügyi és képzési irodavezetője, a rendezvény moderátora köszöntötte. Felvázolta az együttműködés történetét az ötlet felvetésétől, a célok és feladatok részletes kidolgozásán keresztül a megvalósítás részleteiig. Rövid mondandója végén köszöntetet mondott Kassai Ferencnek, a BPMK elnökének és dr. Kiss Jenőnek, az MMK Építési tagozata elnökének a rendezvénysorozat kitalálásában és megvalósításához nyújtott segítségükért.

A Magyar Mérnöki Kamara részéről dr. Kiss Jenő, az Építési tagozat elnöke üdvözölte a résztvevőket. Elmondta, hogy saját és munkatársai tapasztalata valamit a kamarai tagok jelzései alapján milyen sok hiányosságot tapasztaltak, tapasztalnak az építés folyamata és a megvalósult épületek minőségét tekintve. Hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények, benne a gyártó cégek gyakorlati tudnivalókat ismertető, szakmailag igen tartalmas előadásai, komoly segítséget nyújtanak a szakma fejlődéséhez.

Az első előadó, dr. Hegedűs Annamária, az ÉMI műszaki szabályozási szakreferense a műszaki szabályozás rendszeréről, az irányelvek, műszaki előírások típusairól és az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozásának állásáról tájékoztatta a hallgatókat.

Grieszler Zsolt (Leier) előadásában a családi házak kivitelezésére fókuszálva az előregyártott falak és födémek alkalmazásának előnyeit és az ehhez kapcsolódó tervezési, kivitelezési szakmai tudnivalókat ismertette. A kéregfalelemek és kéregfödém kapcsán szólt a „rejtett” minőségről, vagyis arról ami nem látszódik: anyagminőségek, elhelyezési pontosság …
   
Orbán Imre (Wienerberger) előadásában azt boncolgatta, hogy miképpen kell értelmezni a minőség fogalmát a falazott szerkezetek kivitelezésében. Arról is beszélt, hogy mi a különbség az építési termék és az építményszerkezet, illetve a falazóelem és a falazat között. Mondandóját nemzetközi kitekintéssel is fűszerezte.

Kocsis Lajos (Gealan) a korszerű műanyag ablakok szakszerű beépítésének tudnivalóit ismertette. Annak ellenére, hogy a reklamációk kétharmada a hibás felméréssel, beépítéssel kapcsolatos, jelenleg nem vonatkozik magyar előírás a beépítésre, ezért tehetősebb megrendelők esetén a kivitelezők gyakran alkalmazzák a vonatkozó német RAL előírásokat.

Haraszti László (BMI Villas) dúsan illusztrált, megszokottan lenyűgöző dinamikájú előadásában az alépítményi és a lapostetők szigetelésén alkalmazható egyenes és fordított rétegrendi megoldásokat magyarázta el úgy, hogy a hallgatóság figyelme a másfél órás előadás végére sem lankadt egy kicsit sem.

Viniczai Róbert (BMI Bramac) az alacsony hajlásszögű tetők alkalmazásának új megközelítéséről tartott sok képpel alátámasztott előadást. A bemutatott gyakorlati megoldások illetve hibák sok hasznos tudnivalót tartalmaztak a képzésen résztvevő felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök számára.

Nagy Tamás (Wienerberger) a tetőtér beépítések tervezési kérdéseitől kiindulva az energetikai kérdések ismertetésén keresztül egészen a részletmegoldások kivitelezési fogásaiig eljutva ismertette a kerámia alapú termékekkel megvalósuló tetők minőségének kérdéseit.

Takaró Gábor (Terran) azt az izgalmas kérdést feszegette, hogy megoldható-e esztétikusan, elegánsan a tető napenergiahasznosító szerepe, lehetséges-e úgy kialakítani a szolár rendszert, hogy ez az extra tetőfunkció teljes mértékben környezetbe illeszkedő megjelenést kölcsönözzön az épületnek?

A rendezvény zökkenőmentes lebonyolításáról ismét elismerésre méltó agilitással gondoskodott a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara csapata Gödri Emese oktatási referens vezetésével.

A szakmai továbbképzés résztvevő szakmai partnerei az ÉMI Nonprofit Kft., a Leier Hungária Kft., a WIENERBERGER Téglaipari Zrt., a GEALAN Fenster-Systeme GmbH, a BMI Bramac Kft., a CREATON South-East Europe Kft., és a Terran voltak.

Az előadásokat a lap végén található hivatkozásokról tudja letölteni.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI