Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Átadták a hazai építéságazat komplex tájékoztató központjának első épületét

Szeptember 29-én adták át az ÉMI Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont fejlesztés első épületét. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az eseményen úgy fogalmazott: az ÉMI, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium háttérintézményeként kulcsszereplő a kormány építőipar fejlesztését célzó terveiben.

Ágazati fórumot tartott az idén 60 ÉMI Nonprofit Kft., ahol sor került a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont első építményének átadására is. A komplex ágazati tájékoztató központnak szánt kiállítási- és rendezvénycsarnokot Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, valamint Vitályos Eszter, a térség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg jelképesen Buday-Malik Adriennel, az ÉMI vezérigazgatójával közösen.

Az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában megrendezett eseményen Nagy Márton miniszter úgy fogalmazott: a magyar kormány számára nagyon fontos az építőipar és az építésgazdaság, mely nem csupán politikai-szakpolitikai, hanem az állampolgárok, családok szempontjából is kiemelt ügy. Elmondta, habár az építőipar jelenleg nehéz időszakon megy keresztül, ha lassan is, de elindulhat a fordulat, az erősödés, melyben a kormánynak felelőssége és feladata van. Ennek kapcsán négy irányvonalat emelt ki: új lakáspolitikai koncepció kialakítását, a magyar kkv-k és a hazai alapanyaggyártás helyzet hozását, a hitelezés helyreállítását, valamint a demográfiai célokhoz illesztett lakáspolitikát. Utóbbival kapcsolatban a tárcavezető megerősítette, hogy a jövőben bevezetésre kerül a CSOK+, amely új lökést adhat a piacnak.

 

A létrehozásának 60. jubileumát ünneplő ÉMI-vel kapcsolatban Nagy Márton úgy fogalmazott, az ágazat eredményes működésében a Társaságnak évtizedek óta kiemelkedő szerepe van, mérnöki tudása folyamatosan támogatja az iparágat, munkáját pedig piaci professzionizmussal végzi. Hangsúlyozta azt is, hogy az ÉMI a Gazdaságfejlesztési Minisztérium háttérintézményeként kulcsszereplő a kormányzat építéságazat fejlesztését célzó intézkedéseinek megvalósításában.

Nagy Márton a beszédében kitért arra is, hogy az építőiparral összefonódik a zöld átállás, melynek kapcsán kifejtette, a kormány jelenleg is dolgozik a napelemtámogatási rendszeren. Elmondta, a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont egy kiemelt demonstrációs központ lesz a hamarosan megújuló otthonteremtési és felújítási programban, ahol bárki megtekintheti a fenntartható, innovatív megoldásokat, sőt finanszírozási lehetőségeket is megismerhet. „Bátorítunk mindenkit arra, hogy legyen partnere ennek a kezdeményezésnek” – zárta a beszédét.

Egy feladat: a minőségi építés szolgálata

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója úgy fogalmazott, az ÉMI-nek már 60 éve a legfontosabb dolga: a minőségi építés ügyét szolgálni. Kifejtette, a Társaság arra a feladatra vállalkozott, hogy minden helyzetben támogassa az építéságazat fejlődését és zöld átállását, az épített örökség megőrzését és fenntarthatóságát. Ennek érdekében – tette hozzá a cégvezető – az elmúlt 5-6 évben olyan szolgáltatásportfóliót alakítottak ki, ami az épületek, építmények teljes életciklusára gondol, a nyersanyag-fázistól az üzemeltetésig.

Visszautalva Nagy Márton miniszter szavaira Buday-Malik Adrienn elmondta: az ÉMI ma már nem „csak” egy nonprofit állami háttérintézmény, hanem méltó partnere a piaci szereplőknek, egy eredményes Társaság.

 

Partnerség a stratégiai gondolkozásban

Az ÉMI vezetője beszédében hangsúlyozta, a Táraság kiemelt hangsúlyt fektet az ágazati szakmai szervezetekkel való együttműködésre is, köztük az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével. A szervezet elnöke, Koji László a szakma nevében is köszöntette beszédében a 60 éves ÉMI-t. Kiemelte, hogy a Társaság a szakmai életben az előrelátást, a minőséget és a partnerséget jelenti. Ezt megköszönve arra buzdított, az ÉMI legyen partner a stratégiai gondolkodásban, főként három területre fókuszálva: az építőipar visszapattanása a jelenlegi mély helyzetből; a hatékonyság, amelyet a versenyhelyzet, illetve az építőipari munkásokat megtartása és megfizetése támogathat; valamint az, hogy az ágazatnak és a szakmának legyen egy erős érdekképviselete. Beszéde zárásaként egy elismerő oklevelet adott át az ÉMI vezérigazgatójának.

 

2024-ben megnyílik az ágazati igényeket kiszolgáló látogatóközpont

Az eseményen Buday-Malik Adrienn bejelentette: a rendezvényt megelőző napokban érkezett meg az Energiaügyi Minisztérium támogatói döntése a mintaházakat illetően, melynek köszönhetően a tervek szerint 2024 nyarán megnyithat a látogatóközpont. Mint mondta, a fejlesztés fő célja az egész ágazat kiszolgálása információkkal, tudással, kapcsolatteremtési lehetőséggel. Az ÉMI vezérigazgatója beszédében buzdította a jelenlévő meghatározó ágazati szereplőket, hogy legyenek részesei a Mintaházparknak. Ennek kapcsán hangsúlyozta: „a saját fejlesztéseinkről, gyarapodásunkról úgy gondolkodunk, hogy az közösségi és nem öncélú”.

A Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont most átadott kiállítás- és rendezvénycsarnoka közel 1100 m2-en képes helyszínt biztosítani különböző ágazati eseményeknek, mint például kiállítások, szakmai konferenciák, rendezvények, oktatások. A csarnokot magában foglaló tájékoztató komplexum több mint 25ezer m2-en várja majd a fenntartható és elérhető árú építés iránt érdeklődő lakossági és szakmai látogatókat. A területen első ütemben, megközelítőleg 7,5 ezer m2-en, 12 új mintaház épül a 2019-es Solar Decathlon Europe házépítő verseny helyszínen maradt épületei mellé. A kiállító- és rendezvénycsarnok, valamint az életnagyságú mintaházak mellett a komplexumban helyet kap majd egy mini-energiaváros is, ahol a rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokat és azok építésben történő hasznosítása kerül bemutatásra.

A Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont tervezett nyitása: 2024 nyara.

A komplexum terveiről készült animációs bemutatófilm itt tekinthető meg: 

 

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune