Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

A partnerség volt a fókuszban az ÉMI-nél az idei Construmán

A 2023-as Construma témája az energiahatékonyság, az energiatakarékos otthonok és a fenntarthatóság volt. Az ÉMI standjára látogatók is számos szakmai előadást, kerekasztal beszélgetést hallgathattak meg a témában és az ágazat további aktuális kérdéseiben. Mindezeken túl az öt napos szakmai rendezvényen Társaságunk több, stratégiailag kiemelt jelentőségű megállapodást kötött hazai és nemzetközi partnerszervezetekkel.

Az idei építőipari szakkiállítás és vásáron Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára nyitotta meg az ÉMI standját, ahol a Construma ideje alatt jelentős partneri megállapodások születtek. Ezek fókuszában a hazai építésgazdaság és épített környezet fenntartható fejlesztése állnak, a tudás- és tapasztalatcsere, a közös fejlesztések és együtt gondolkodások által.

 

Mozgalmas nyitónap – Kiemelt fontosságú hazai megállapodás és nemzetközi együttműködések

A Construma első napján az ÉMI szakértői nyitó előadásukban azt a témakört járták körül, hogy a kutatás-fejlesztés hogyan támogatja az építéságazatot. Szó volt a digitalizáció szerepéről a fenntartható épített környezetben., Bemutatásra került az európai szintű építőipari ökoszisztéma és digitális platform létrehozásán dolgozó METABUILDING  projekt, amely a METABULDING LABS társprojektje, melyben Társaságunk partnerszervezetként vesz részt.

Mérföldkő 60 éves fennállásunkban, hogy Társaságunk háromoldalú stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ), és a Magyar Mérnöki Kamarával (MMK) az építésgazdaság és épített környezet fenntartható fejlesztése érdekében. Az együttműködés alapja a szervezetek széles körű szakmai tevékenysége és integrációs képessége. Átfogó célként a megállapodó felek stratégiai együttműködést kezdeményeznek a hazai építéságazat egyes kihívás területein.

Bővítettük továbbá korábbi együttműködési megállapodásunkat a lengyel Instytut Techniki Budowlanej társintézetünkkel. Emellett szakmai megállapodást kötöttünk a szlovén társintézetünkkel, a Zavod za gradbeništvo Slovenije intézettel. Az ünnepélyes aláírást követően a társintézeteink vezetői ismertették tevékenységüket az ÉMI standjára látogatókkal.

A minőség mérhetősége a második nap fókuszában

A Construma második napján az ÉMI szakértői mutatták be Társaságunk alaptevékenységének számító laboratóriumi vizsgálatokat, műszaki értékeléseket és tanúsításokat.  Az érdeklődők megtudhatták, milyen típusú vizsgálatokat végzünk a 2018-ban megújult szentendrei laborépületünkben, azt, hogy mit is jelent a minősítés és tanúsítás, illetve különböző roncsolásos és roncsolásmentes vizsgálatokat is megtekinthettek.

Az ÉMI nagy hangsúlyt fektet az értékteremtésre, így a műemlékvédelem terén végzett mérnöki tevékenységeink is kiemelt jelentőséggel bírnak. A József Főhercegi Palota újjáépítésért felelős projektvezetőnk, Ónodi Géza előadásában a műemléképületek felújításának kérdésköreit járta körül, bemutatva, hogy milyen munkálatokat végeznek a Palotán. Büszkék vagyunk rá, hogy a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépülő kúria munkálataiban az ÉMI lebonyolító, műszaki ellenőr és tervellenőr pozícióban is részt vesz. 

 

 

Jó gyakorlatok, tudásmegosztás, nemzetköziség

A Construma harmadik napján is számos fontos szakmai kérdést jártunk körül. A nap kezdeteként az ÉMI szakértői bemutatták azokat a nemzetközi együttműködéseket, fejlesztéseket, amelyben az ÉMI aktív szerepet vállal. Az érdeklődők így megismerhették a METABUILDING LABS projektet, amelynek fő célja az innovációs potenciál felszabadítása, a versenyképesség javítása és a kis- és középvállalkozások piaci hatásának fokozása az európai építőiparban. A Horizont 2020 keretében megvalósuló BUS-GoCircular együttműködést, mely azért jött létre, hogy leküzdje a zöld energiával foglalkozó szakképzett munkaerő iránti kereslet ösztönzésével kapcsolatos kihívásokat, valamint elősegítse a gyakorlati kapacitásépítést növelve a képzett munkaerő számát az építési értékláncban.

Betekintést nyerhettek továbbá a  POCITYF projektbe is, ami egy olyan Horizont 2020-as nemzetközi program, amelyben kulturális örökséget ápoló európai városok igyekeznek zöldebbé, fenntarthatóbbá alakítani a városi környezetüket innovatív technikai megoldások és a lakosság bevonása által.

 

A Ministor – ami szintén egy Horizont 2020-as konstrukcióban megvalósuló nemzetközi projekt – is a standunkra látogatók elé tárult. A több országon átívelő programban egy okos vezérlésű, kis méretű hő- és energiatároló rendszert fejleszt a konzorcium, amely csatlakoztatható a lakóépület már meglévő gépészeti rendszereihez.

A megfelelő számú és képességgel rendelkező építőipari szakemberek megléte elengedhetetlen az 2030-as épületenergetikai és klíma célok eléréséhez, mely előmozdítása érdekében a ConstructSkills4LIFE projekt lehetőséget biztosít az építőipari szereplők bevonásával a szakmai párbeszéd élénkítésére – szakértőink erről is részletes tájékoztatást adtak az érdeklődőknek.

Az ágazat fontos kérdésének megvitatása meghatározó iparági szereplőkkel

Határ Renáta, építésgazdaságért felelős helyettes államtitkár, dr. Nagy Ádám, iparügyekért felelős államtitkár, Naderi Zsuzsanna, az Edupark Ágazati Képzőközpont Nonprofit Kft. vezetője, Valyon András, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének elnöke, Wágner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és az ÉMI vezérigazgatója, Buday-Malik Adrienn részvételével egy igen fontos téma, a szakemberképzés terén igyekeztünk összegezni a legfontosabb információkat, közelíteni, összehangolni az iparág szegmenseinek véleményét, céljait.

 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy az építésgazdaság jövője szempontjából kulcskérdés a megfelelő minőségű szakképzés, a módszereket tekintve viszont több álláspontot, véleményt is meghallgathattak a standunkra látogatók. A beszélgetésről hamarosan bővebben is beszámolunk honlapunkon.

Ezen a napon egy újabb jelentős partnerséget is kötöttünk: az ÉMI vezérigazgatója együttműködési szerződést írt alá a Fertighauszentrum BLAUE LAGUNE bécsi mintaházpark vezetőjével. Az együttműködés célja az ÉMI által tervezett szentendrei, valamint a bécsi, már régóta üzemelő mintaházpark közötti tapasztalatok és jó gyakorlatok cseréje. A megállapodás aláírása után Erich Benischek, a Blaue Lagune vezetője bemutatta a bécsi mintaházparkot, Vass Lajos, az ÉMI fejlesztési igazgatója pedig beszélt a Szentendrén megvalósuló Látogatóközpontról és Mintaházparkról.

 

Szorosabbra fűztűk szakmai partnerségünket az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségével, az ÉMSZ-szel is, akik által szervezett Tetős Szakemberek Találkozójának védnöke az ÉMI vezérigazgatója, Buday-Malik Adrienn volta Construmán.

A standunkra látogatók találkozhattak a TERC-cel is, amely 2022-ben egy akvizíció által került az ÉMI tulajdonába. A TERC 1998-ban nyitotta meg az Építőipari és Szellemi Központot. A Construmára pedig számos érdekes szakmai kiadványt hoztak el.

Ezúton is köszönjük együttműködő partnereinknek, vendégeinknek és minden szakmai, lakossági érdeklődőnek, aki ellátogatott standunkra, részt vett szakmai előadásainkon, kerekasztal beszélgetéseinken.

Tartalmas öt napot tudhatunk magunk mögött, mely során igazi tudástranszfer, tapasztalatcsere valósult meg. Ezt felhasználva folytatjuk tevékenységünket a hazai építéságazat fejlődése érdekében, és bízunk benne, hogy Construma-programjaink révén mi magunk is hasznos információkkal, tudásanyaggal szolgálhattunk az érdeklődők számára.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune