Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Az ÉMI képviselte hazánkat az európai CoM eseményén

Az ÉMI Nonprofit Kft. Nemzeti Koordinátorként képviselte Magyarországot az európai Covenant of Mayors (CoM - Polgármesterek Szövetsége) 10. évfordulóját ünneplő rendezvényén Brüsszelben. A kétnapos eseményen tárgyalták az energiahatékony beruházások jövőbeli finanszírozását, a második napon pedig az Ünnepi Rendezvény mellett workshop-okat tartottak a résztvevőknek.

A kétnapos esemény keretében a Polgármesterek Szövetsége energiahatékony beruházásokat támogató rendezvényére 2018. február 21-én került sor. A rendezvény plenáris ülésén az előadók kiemelték: az EU jelenlegi programozási időszakát követően alternatív finanszírozási modelleket kell keresni, amelyekkel támogatni lehet az energiahatékonysági beruházásokat. Ilyen lehetőséget jelentenek az ESCO (Energy Serving Company – Energetikai szolgáltató vállalat) finanszírozások, a visszatérítendő támogatások, vagy a PPP típusú beruházások.

A rendezvény során 25 sikeres projektet mutattak be öt tematikus, interaktív workshop-on. A következő tématerületek köré csoportosultak a bemutatott jó gyakorlatok: klímaváltozás megelőzésének finanszírozása, tiszta városi közlekedés, közintézmények energiahatékony rekonstrukciója városi és vidéki területeken, lakóépületek rekonstrukciója, illetve innovatív támogatási lehetőségek. A projektgazdák bemutatták a gyakorlati tapasztalataikat, eredményeiket a projektek megvalósítása során. Külön kiemelendő a franciaországi POSITIF projekt, amely során 1.700 lakóegység újult meg mintegy 25 millió eurós beruházás révén.

A rendezvény keretében az ÉMI szakemberei részt vettek egy találkozón, amelyet a Polgármesterek Szövetsége brüsszeli irodájának a munkatársai szerveztek a DG ENERGY (Energiaügyi Főigazgatóság) és a DG CLIMA (Éghajlat-politikai Főigazgatóság) képviselőivel. A tárgyalás során az ÉMI munkatársai bemutatták a résztvevőknek a Társaság tevékenységét, különös tekintettel a kutatás-fejlesztési, energiahatékonysági és intelligens technológiák tématerületekre. A szakmai szervezetek képviselői továbbá megismerhették az ÉMI nemzeti koordinátori tevékenységét és eredményeit. A tárgyaló partnereket érdekelték az akciótervezés során elért eredmények, jó gyakorlatok, csakúgy, mint a nehézségek, illetve a települések motivációjának kérdése.

A CoM brüsszeli irodájának a képviselői még az idei évben terveznek egy személyes látogatást Magyarországra, melynek keretében megtekintik a Szentendrei Ipari Park fejlesztése során elért eredményeket, illetve megismernik az akciótervezés hazai szereplőit. Az ÉMI szakembereivel való egyeztetésen egy közös konferencia szervezéséről is szó esett, amelyre leghamarabb 2019 elején kerülhet sor.

A képen (balról jobbra): Mátyus László, Smart City vezető szakértő, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ munkatársa | Buday-Malik Adrienn, fejlesztési igazgató, ÉMI | Vass Lajos, irodavezető, ÉMI Energiahatékonysági és Intelligens Technológiák Iroda

A Polgármesterek Szövetsége Ünnepi Rendezvényére az Európai Parlamentben került sor 2018. február 22-én. A Szövetség idén ünnepeli alakulásának 10. évfordulóját, illetve a 2020-as célok teljesülése egyre közelebb kerülnek, ezért tartották az Ünnepi Rendezvényt 2018. év elején.

A plenáris ülésen négy panelbeszélgetést tartottak, amely során az EU és a tagállok képviselői megosztották tapasztalataikat, jó gyakorlataikat a következő témakörökben:

  • Hol tart most a Covenant, merre tovább?
  • A Szövetség víziója a jövőre nézve;
  • Alacsony CO2-kibocsátású és egészséges városok hozzájárulása a Párizsi Egyezmény eléréséhez;
  • Városok és az ipar együttműködése az éghajlat- és energiaügyi célok elérésére.

A rendezvényen az ÉMI munkatársai találkoztak Debrecen Megyei Jogú Város képviselőjével, aki a város polgármesterének megbízásából a helyszínen, aláírásával csatlakozott a 2030-as önkéntes célok eléréséhez. Debrecen MJV Fenntartható Energia- és Klímaakciótervét (SECAP) az ÉMI-vel együttműködésben készítette el 2017 novemberében. Ez volt az első hazai SECAP, amely feltöltésre került a Polgármesterek Szövetsége által alkalmazott új on-line felületre.

A rendezvényen Szarvas Város képviselői is jelen voltak. A ceremóniát követő megbeszélésen Babák Mihály, a település polgármestere elmondta: Szarvas tagja a Polgármesterek Szövetségének, és elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett.

Az ünnepi eseményt követően párhuzamos workshop-okat tartottak a résztvevőknek. A műhelybeszélgetések az innováció az energiahatékonyságban, helyi éghajlatra és energiára épülő EU-s szemléletformáló akciók; valamint az okos városok – jó gyakorlatok bemutatása, és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, mint jó üzleti lehetőség a városok számára témák köré szerveződtek.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI