Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Épületgépészeti kiállítás a BME-n

Az Országos Épületgépész Napok keretében került megrendezésre november 30-án az Épületgépészeti kiállítás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A kiállítást dr. Kajtár László, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék képviseletében, Németh László ENSI Kft. ügyvezető az OMÉN Szervező Bizottsága nevében, valamint Dauner Márton az ÉMI vezérigazgatója nyitotta meg.

November 29-30. között, XXIII. alkalommal került megrendezésre a Magyar Épületgépészek Napja budapesti konferenciája az Országos Magyar Épületgépész Napok lezáró nagy szakmai találkozója. Az esemény első napja az oktatásé volt, több szekcióval: diplomaterv és tervpályázati előadásokkal, nemzetközi PhD előadásokkal, valamint cégek szakmai előadásaival, laborlátogatásokkal és az Épületgépészeti Múzeum vitrinjeinek megtekintésével színesítve.

A második nap az Épületgépészeti kiállítás megnyitásával kezdődött. Az eseményt dr. Kajtár László, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék képviseletében, Németh László ENSI Kft. ügyvezető az OMÉN Szervező Bizottsága nevében, valamint Dauner Márton az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója nyitotta meg.

 

Dauner Márton megnyitó előadásában felhívta a figyelmet az épületgépészek számára is kiemelkedő ismeret- és tapasztalatszerzési lehetőséggel bíró Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyre. Emellett tájékoztatást nyújtott az építőipari ágazat technológiai korszerűsítésére meghirdetett támogatási programról – melynek az ÉMI végzi a teljeskörű kezelői feladatait –, ami közvetlenül érintheti az épületgépészeti beruházásokat is.

Az ÉMI Nonprofit Kft. az építésügy meghatározó szereplőjeként az épületgépészet területét is kiemelt fontosságúnak tartja. Éppen ezért aktív résztvevője volt, és kíván lenni a jövőben is az épületgépészek számára hasznos és aktuális tudást, információt nyújtó szakmai rendezvényeknek, mint amilyen az OMÉN.

A rendezvény második – egyben lezáró – napján, november 30-án elhangzott szakmai előadások fő témája a geotermikus és az atomenergia részesülése az energetikai struktúrában volt. A konferenciát Kassai Ferenc BPMK elnök, MMK alelnök nyitotta meg. Köszöntőt mondott Prof. Dr. Czigány Tibor akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kara dékánja. Kassai Ferenc megnyitójában elmondta, az épületgépészet mára korunk egyik legmeghatározóbb mérnöki szakterületévé vált. A hazai épületgépészek munkáját fókuszba állító Magyar Épületgépészek Napja nagy múltra tekinthet vissza: 2017-ben 22. alkalommal került megrendezésre a főváros és az épületgépészeti szakterület emblematikus programjaként.  A rendezvények rendkívüli sikere és a mindennapok tapasztalata bizonyította, hogy az épületgépészet hozzájárul az ember jobb komfortjának megteremtéséhez, a környezeti-gazdasági-társadalmi fenntarthatóság biztosításához.

Idén első alkalommal országos rendezvényként szervezték meg a Magyar Épületgépészek Napját, a különböző városokban szakmai programokkal. Kassai Ferenc kiemelte, a november 26. és 30. között megrendezett Országos Magyar Épületgépész Nap (OMÉN) az épületgépész szakma kiemelt ünnepe. „Öröm számunkra, hogy a széleskörben, az ország 17 városában – a területi kamarákkal, oktatási intézményekkel, gyártókkal, szakkereskedésekkel közösen – megtartott programokkal az épületgépészek tevékenysége nagyobb társadalmi nyilvánosságot kap, hiszen a mindennapi élet minőségéhez, a környezettudatos életmódunkhoz e szakmai ág képviselői jelentős mértékben járulnak hozzá” – hangsúlyozta a BPMK elnöke. Az OMÉN két budapesti napjának (2018. november 29-30.) házigazdája a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke volt. E két napot az oktatás és továbbképzés jegyében szervezték meg kiállítással, konferenciával egybekötve. Az immár hagyományos konferenciánkon ezúttal a geotermikus és az atomenergia részesülése az energetikai struktúrában, továbbá a geotermikus energiafelhasználás kérdéseit tárgyalták.

Prof. Dr. CzigányTibor a BME Gépészmérnöki Karának dékánja a konferencia résztvevőinek köszöntése után kiemelte, ma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az ELTE és az Semmelweis Orvostudományi Egyetem mellett a legjobb magyar egyetem. Elmondta, az 1871-ben létrejött önálló Műegyetemen 5 szakosztályt alapítottak: mérnöki, gépészmérnöki, építészmérnöki, vegyészmérnöki és egyetemes szakosztályt, mely szakosztályok a mai karok megfelelői voltak. A dualizmus kora Magyarország gazdaságtörténetében a modern iparosodás kibontakozásának, a gépi nagyipar kialakulásának és látványos gyorsaságú fejlődésének időszaka volt. Az ipari fejlődés egyre több jól képzett szakembert igényelt. E cél megvalósulását szolgálta a Műegyetem egyik alapító Kara a Gépészmérnöki Kar. Megemlékezett a Gépészmérnöki Karon végzett nagyjainkról, többek között Bánki Donátról és Gábor Dénesről. Kifejtette, hogy a Kar – ahol az épületgépészmérnököket is képezik – ma is piacképes diplomát ad a végzett hallgatóknak.

Az eseményről bővebben a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara weboldalán, a www.bpmk.hu oldalon olvashatnak.

Fotók és forrás: www.bpmk.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI