Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

„Hasznosítsuk újra, használjuk többször!” szlogennel hirdet fotópályázatot az ITM

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Fenntarthatóság Éve 2020 programsorozat keretében „Hasznosítsuk újra, használjuk többször!” címmel figyelemfelhívó és az egyén felelősségét tudatosító, a környezettudatos gondolkodást elősegítő fotópályázatot hirdet. A pályázat kezelői feladatait az ÉMI látja el.

A pályázat lezárult. A nyerteseket itt tekinthetik meg: http://szelektalok.hu/a-hasznositsunk-ujra-hasznaljunk-tobbszor-foto-palyazat-nyerteseit-dr-boros-anita-jelentette-be/ 

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv központi kérdése a hulladékgazdálkodás: az olyan hulladékok keletkezésének megelőzése, amelyek környezetre gyakorolt negatív hatása nyilvánvaló. Fontos cél az ország illegális hulladéktól való megtisztítása, de az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése is.

A jövő záloga a körforgásos gazdasági modell alkalmazása, amely szorosan összefügg a fenntarthatósági célokkal. Az erre való átállás létfontosságú a magyar gazdaság számára, ugyanis segíti a globális versenyképesség fokozását, a gazdasági növekedést és új munkahelyek teremtését is.

A pályázat célja

A fotópályázat célja, hogy a fotózni vágyók összegyűjtsék és fotóikon megörökítsék azokat a hazai példákat, amelyek a forgalomban lévő termékek, használati tárgyak és eszközök újrahasználatát, újrahasznosítását célozzák. 

A téma feldolgozása során minden olyan kérdés megjelenhet a fotókon, amely bemutatja, hogy mi magyarok mit teszünk azért, hogy:

 • csökkentsük a hulladék mennyiségét;
 • újrahasználjuk, amit csak lehet;
 • újrahasznosítsuk, amit csak tudunk;
 • és óvjuk környezetünket a felesleges környezeti terheléstől.

A pályázat az egyén felelősségének tudatosítását, a környezettudatos gondolkodást kívánja elősegíteni.

Pályázati feltételek
A pályázatra célcsoport megkötése nélkül, bárki küldhet be pályaművet. A pályázaton egy pályázó több, maximum 5 pályamunkával is részt vehet.

Pályázati kategóriák

 • Színes
 • Monokróm

Pályázati anyag tartalma

– A pályázatra egy pályázó több, maximum 5 fotót nyújthat be.
– A pályázaton digitális fényképezőgéppel és mobiltelefonnal készített, illetve filmről vagy diáról digitalizált színes és monokróm fotókkal lehet részt venni az alábbiak szerint:

 • A képeket csak JPEG formátumban (hosszabbik oldal 1920 pixel méretben) lehet beküldeni. A kép mérete nem haladhatja meg a 1 Mb-t.
 • A kép feldolgozása során a korrekció a következő digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), árnyékok/csúcsfények (shadow/highlight).
 • Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. Engedélyezett a kép megvágása, zavaró elemek levágása és a kép orientációjának megváltoztatása. Engedélyezett továbbá a felvételek fekete-fehérré alakítása, valamint az analóg felvételeknél a szkennelési/digitalizálási hibák (karcolás, porszem) eltávolítása.
 • Bármilyen oldalméretű-arányos kép feltölthető, de törekedjen a pályázó a szabványos oldalméretek betartására 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3, 3:2, 4:3, 5:4,
 • A pályázaton nem vehetnek részt olyan képek, amelyek dátummal vagy egyéb – a készítő kilétére utaló – felirattal vannak ellátva. Nem lehet pályázni filmből kimásolt, úgynevezett digitális pillanatképpel.
 • Pályázni kizárólag olyan fotókkal lehet, amelyeknek egyedüli és kizárólagos szerzője a pályázó, továbbá nem sértik harmadik személyek személyhez fűződő vagy szerzői jogait. Amennyiben a beadott fotók mégis megsértik más személyek szerzői vagy egyéb személyhez fűződő jogait, akkor az abból fakadó bármilyen igény tekintetében a pályázó teljes jogi felelősséggel tartozik és köteles az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot jogi igény érvényesítése alól mentesíteni.
 • A filmről vagy diáról digitalizált fotók a digitális fényképezőgéppel készült felvételekkel együtt kerülnek elbírálásra.

Amennyiben a zsűri meggyőződik arról, hogy olyan kép került nevezésre, amely a fenti szabályok bármelyikét megszegi, úgy az érintett képet kizárja a pályázatból.

A pályázat benyújtásának módja

A fotókat címmel szükséges ellátni.
Kérjük, a letölthető fájlok között található pályázati kiírás mellékletében szereplő pályázati adatlapot, valamint nyilatkozatot kitöltve, aláírva, szkennelve a pályázathoz csatolni.

Az alkotásokat a pályázatkezelő ÉMI részére e-mailben a fenntarthatosag@emi.hu címre kérjük megküldeni.

A pályázat beküldésének határideje: 2020. december 1. (kedd)

A pályázatokat a Dr. habil. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár által felkért bizottság értékeli. A bírálóbizottság fenntartja a jogot, hogy – a pályaművek minőségére figyelemmel – egyes helyezéseket ne ítéljen oda vagy több helyezettet javasoljon díjazásra.

A pályázat díjazása kategóriánként:

I. helyezett                  50.000 Ft értékű vásárlási utalvány
II. helyezett                 35.000 Ft értékű vásárlási utalvány
III. helyezett                25.000 Ft értékű vásárlási utalvány

 

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune