Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Az építőipari szakemberképzés jövőjéről egyeztettek az ÉMI-ben

Június közepén az ÉMI Nonprofit Kft. Szentendrei Tudományos és Technológiai Ipari Parkjában rendezték meg a ConstructSkills4LIFE nemzetközi projekt zárókonferenciája. Azesemény célja a projekt eredményeinek bemutatása és a jövőbeni együttműködések elősegítése volt, mely az építőipar és az építőipari szakemberképzés meghatározó szereplőinek találkozására biztosított lehetőséget.

Az ÉMI által vezetett ConstructSkills4LIFE projekt, Útiterv az építőipari készségek és képességek fejlesztéséhez című konferenciájára június 13-án került sor az ÉMI Tudásközpontjában. A nemzetközi konzorciumban megvalósuló program az építéságazatban dolgozók energiahatékony építéshez kapcsolódó hiányosságait igyekszik feltárni, intézkedési javaslatokat megfogalmazva a feltárt kihívások leküzdése érdekében.

A konferencián a konzorcium tagjai részletesen bemutatták a javaslatokat, valamint a megfogalmazott cselekvési területeket a hazai dekarbonizációs célok elérése érdekében.

A szakmai eseményen Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára előadásában rávilágított az építésgazdaság prioritásaira. Hangsúlyozta a magyar alapanyagok és építési termékek használatának fontosságát, valamint bemutatta az ágazat versenyképességének növelésére irányuló jogszabályi változásokat. Határ Renáta kiemelte, a magyar építőipar számára elengedhetetlen a minőség javítása és az innováció, amelyet az új Nemzeti Építési Gazdasági Stratégia 2024-2028 fog támogatni.

 

Mayer András János, az ÉMI vezérigazgatója a konferencián az építőipar környezeti hatásainak csökkentésének jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az építőipar az egyik legszennyezőbb ágazat, ezért szükséges, hogy környezetkímélőbb módszereket alkalmazzunk és ezek ismeretét széles körben elterjesszük, ezt pedig az ÉMI egyfajta küldetésnek tekinti.

 

Vass Lajos, az ÉMI fejlesztési igazgatója és Hujber Dorottya, a ConstructSkills4LIFE projekt koordinátora a szakmai eseményen bemutatták az ÉMI és a projektben résztvevő partnerek szerepvállalását az Európai Bizottság által 2011-ben indított Build Up Skills kezdeményezés megvalósításában. A program célja, hogy támogassa az építőipari szakemberek továbbképzését, melynek érdekében egy nemzeti platform jött létre. A ConstructSkills4LIFE projektben a nemzeti képzési platform megújítása is megtörtént, mely lehetővé tette az építőipari szakemberek készségeinek felmérését a 2030-ra és 2050-re kitűzött energetikai és dekarbonizációs célok eléréséhez. Dr. Hrabovszky-Horváth Sára, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa bemutatta az erre épülő útitervet, mely 26 javaslatot tartalmaz az építőiparban dolgozó szakemberek naprakész tudásának biztosítására.

Pierre-Antoine Vernon, az Éghajlat-, Infrastruktúra- és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (CINEA) projekt tanácsadója előadásában hangsúlyozta, hogy az energiahatékonysági és energiateljesítményről szóló irányelvek megvalósításához képzési programok létrehozására van szükség.

Dr. Hegedűs Éva, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének ügyvezető titkára bemutatta a TOP CLeveR projektet, amely képzési programokat valósít meg a körkörös gazdaság előmozdítása és a zéró karbon kibocsátás elérése érdekében.

Naderi Zsuzsanna, az Edupark Nonprofit Kft. ügyvezetője és egyben az Építőipari Ágazati Készségtanács elnöke hangsúlyozta az építőipari szakemberek folyamatos továbbképzésének fontosságát és az újszerű tanítási módszerek bevezetését. Kiemelte, hogy az ágazati képzőközpontok hálózatának létrehozása elősegítheti a munkaerőpiaci igényekhez való gyors alkalmazkodást és a szektor hosszú távú fenntarthatóságát.

 

A konferencián a szakmai előadásokat követően az ágazat és az építőipari szakemberképzés meghatározó szereplői panelbeszélgetésen vitatták meg az építőipari képzések, készségfejlesztések kihívásait és lehetőségeit, valamint a ConstructSkills4LIFE projekt során megfogalmazott javaslatokat. A zárókonferencia a projekt utolsó lépése volt, de egyúttal a jövőbeni együttműködések alapját is megteremtette.

A ConstructSkills4LIFE projektről bővebb információ, valamint a projektet bemutató videó IDE KATTINTVA érhető el.

A zárókonferencia előadásai megtalálhatók az esemény oldalán IDE KATTINTVA.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune