Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Kilencven fős nemzetközi delegáció látogatott az ÉMI-be

Izgalmas eseménynek adott otthont Magyarország az elmúlt héten: hazánkban zajlott a több ország együttműködésében megvalósuló POCITYF projekt éves konzorciumi ülése. Az ÉMI a projekt hazai partnereként szervezte meg a három napos eseményt, melynek keretében a közel száz fős nemzetközi delegáció a szentendrei központunkba is ellátogatott.

Az EU által finanszírozott POCITYF (‘A POsitive Energy CITY Transformation Framework) feladata, hogy élhetőbb, zöldebb és fenntarthatóbb városokat alakítson ki a kulturális örökség tiszteletben tartása mellett. Az intelligens város projekt innovatív technológiák révén segíti a történelmi városokat a megújulásban, mégpedig a lakosság és az érintett vállalkozások aktív bevonásával. A különböző érdekelt feleket a közös tervezésben, problémamegoldásban és együtt tervezésben szakképzett kutatókból, mérnökökből és projektvezetőkből álló csapat vezeti. A klímaváltozás és az urbanizáció növekvő mértékét ellensúlyozva szeretnék elérni, hogy 2050-re Európa legyen az első karbonsemleges kontinens.

Az összesen 46 tag részvételével megvalósuló POCITYF projekt magyarországi tagja, „követő városa” Budapest negyedik kerülete, Újpest. Az ÉMI a projekt partnereként az indulás óta támogatja szakmailag a kerületet, nem csupán a fejlesztési terv összeállításában, hanem a fejlesztendő terület meghatározásában és az ott alkalmazható, illetve alkalmazandó innovatív megoldások kijelölésében is.

A 2019-ben indult projekt éves konzorciumi ülésének, az ÉMI meghívására és szervezésében idén Magyarország adott otthont. A háromnapos esemény keretében a résztvevők megtekinthették Újpest eddigi fejlesztéseit, melyek legfőbb céljai az energiaigény csökkentése és a dekarbonizálás. A rendezvényen budapesti helyszínen, valamint az ÉMI szentendrei Tudásközpontjában szakmai előadások során cseréltek információt a szakemberek a projekt megvalósítása során tapasztaltakról is. Így például arról, hogy melyik országban milyen megvalósítási nehézségekbe ütköztek, akár jogi vagy technikai szabályozás, akár társadalmi elfogadás és közreműködés szintjén, és ezekre hogyan tudnak megoldást találni.

 

A személyes találkozó közösségteremtő ereje

A 90 fős nemzetközi delegáció az ÉMI szentendrei központjába is ellátogatott. A konzorcium résztvevőit Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója köszöntötte a Társaság Tudásközpontjában. Beszédében többek között kitért arra, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 mintaházainak, valamint a Társaság központi vizsgáló laboratóriumának megtekintésével a szakemberek személyesen is megbizonyosodhattak róla, hogy az ÉMI „elkötelezett az épített környezetünk minősége, innovációja és fenntarthatósága iránt”.

 

„Ez a találkozó kiváló alkalom a tapasztalatcserére, illetve a felmerülő kihívások és azok leküzdésére szolgáló technológiák és megoldások megvitatására” – fejtette ki az ÉMI vezérigazgatója. „Használjuk ki a személyes találkozó közösségteremtő erejét egy széles körű, nemzetközi partnerség kialakítására” – tette hozzá, utalva arra, hogy a COVID világjárvány miatt csupán most került megrendezésre a második személyes közgyűlés a projektben.

A projekt két vezető városa, a portugál Évora és a holland Alkmaar a konzorciumi ülésen bemutatta, hogy milyen konkrét okosváros technológiákat vezettek be eddig. A hat követő városnak, úgy, mint Granada (Spanyolország), Bari (Olaszország), Celje (Szlovénia), Ioannina (Görögország), Hvidovre (Dánia) és Újpest (Magyarország) az ő tapasztalataikból és nehézségeikből tanulva kell majd összeállítaniuk a saját stratégiájukat.

Az ÉMI elkötelezett a fenntarthatóság mellett

Az ÉMI a POCITYF projekten kívül számos egyéb módon kapcsolódik a fenntarthatósági törekvések, azon belül is a fenntartható épített környezet fejlesztéséhez. Jelenleg 29 innovációs projektben vesz részt, melyekből 11 nemzetközi, 200 szakmai partnerrel együttműködésben. Újpesttel sem ez az első együttműködésünk, 2008-ban közösen valósítottuk meg az épületek energiahatékonyságát megcélzó Demo house programot. 2014-ben a Concerto Program keretében megvalósult Szentendrén az ÉMI zöld demonstrációs épülete, a Tudásközpont, valamint a projekthez kapcsolódó épületegyüttes, a VSZ NZRT. irodaház energetikai fejlesztése. Szintén az energiahatékonyság állt a központjában a Green building city nevű projektnek.

 

Az ÉMI mindezeken túl 2016. júliusától a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége - CoM) szervezettel kötött megállapodás alapján „Country Coordinator”, azaz Nemzeti Koordinátorként támogatja a helyi és megyei önkormányzatokat a fenntartható településfejlesztés stratégiaalkotási folyamataiban. Ezen kívül 14 nemzetközi szakmai szervezetben vesz részt tagként aktívan az ÉMI, közülük az ENBRI-ben elnökként, a CIB-ben pedig elnökségi tagként.

2019-ben sikerrel rendezte meg a Solar Decathlon Europe nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt, amelynek célja a megújuló energiák – elsősorban a napenergia – használatával és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése volt az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül. Az SDE19 folytatásaként megvalósuló Nemzeti Mintaházparkban a lakossági és szakmai érdeklődők a fenntartható épített környezetet támogató lakóotthonokra, megoldásokra láthatnak majd példákat, kézzel fogható megoldásokat.

Bővebb információ a POCITYF projektről itt olvasható: http://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/kutatasok-nemzetkozi-pocityf.html

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune