Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Múltunk jelen időben: újjászülető műemlékeink

A műemlékek a múltunknak, sokszínű kultúránknak a lenyomatai, éppen ezért közös kötelességünk óvni épített örökségünket. Az ÉMI elkötelezett ebben az értékteremtő munkában és számos műemlék rekonstrukciójában vesz részt. Ma, a műemlékvédelmi világnapon ezekbe a folyamatokba engedünk egy kis betekintést.

A Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) 1948-ban április 18-át műemlékvédelmi világnappá nyilvánította. A mai műemlékvédelem elveit a Velencei Cartában fogalmazták meg, és magára nézve Magyaroroszág is kötelezőnek tekinti. Az elmúlt években számos épület és helyszín rekonstrukciója indult el, hogy újjászülessenek ezek a kiemelten értékes örökségeink.

Az ÉMI neve egyre gyakrabban merült fel a hazai műemlékek újjáépítése kapcsán. Részt vettünk többek között a Karmelita kolostor, a Károlyi-Csekonics Palota, illetve a Nemzeti Hauszmann Program keretében többek közt a Főőrség, a Lovarda és a Szent István terem rekonstrukciójában. Társaságunk feladata a projektek során a tervellenőrzés, műszaki ellenőrzés és lebonyolítás, és ezek segítségével a megrendelő támogatása a beruházás céljának elérésében a minőség, átfutási idő és költségkeret kontrollja által.

A tervektől az üzemeltetésig

Lebonyolítóként ideális esetben már a tervező kiválasztásában is részt veszünk és minden fázisban, egészen az üzemeltetés megkezdéséig (de akár azon túl is) kísérjük a projektetek.
„A tervellenőrzések során ki kell szűrni minden olyan hibát vagy hiányosságot, amely a későbbi kivitelezés során problémát okozhat” – avat be a részletekbe Ónodi Géza, az ÉMI beruházáslebonyolító projektvezetője.

„A lebonyolítói feladatok már a tervezési fázisban megkezdődnek, amikor a koncepciók kialakítása történik. Ezek kapcsán műszaki, gazdaságossági vagy egyéb, például esztétikai véleményezést és döntéselőkészítést végzünk” – részletezi Társaságunk szerepét szakemberünk. A tervezési munka lezárása a szükséges engedélyezési eljárásokkal folytatódik, amelyben a szolgáltatókkal, illetve a hatóságokkal történő egyeztetésekben veszünk részt.

A kivitelezési fázisban a kivitelező versenyeztetése, ártárgyalások alapján a szerződések véglegesítése történik, amelyhez az ÉMI szakértői jogi és műszaki hátteret biztosítanak.
A kivitelezés megkezdésétől pedig „aktív helyszíni jelenlét mellett a terv szerinti megvalósítás, a felmerülő műszaki problémákra vonatkozó megoldási javaslatok kidolgozása, egyeztetések megszervezése és levezetése, illetve a megrendelő folyamatos tájékoztatása is az ÉMI szerepkörébe tartozik” – folytatta Ónodi Géza.

És hogy miben más egy műemlék felújítása, mint egy átlag épületé? „A kiviteli tervek alapján történnek a különböző építészeti szobrászati, illetve belsőépítészeti elemek gyártmánytervezései és mintabemutatásai. Ez egy műemléki épület esetében külön figyelmet és analizálást igényel, sokkal nagyobb feladatot jelent, mint az átlag épületek anyagainak egyeztetései” – válaszolta a beruházáslebonyolító projektvezetőnk.

Egy műemlék rekonstrukciójában való közreműködés kiemelten szép szakmai munkát jelent, hiszen múltunk, örökségünk és sok esetben történelmünk jövőnek való megőrzésében vehetünk részt. Ezért örülünk, hogy aktív részesei lehetünk ilyen értékteremtő munkálatoknak.

Fotók: Nemzeti Hauszmann Program

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Érvényes: 2023.04.18 15.00-tól

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune