Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Építkezőknek, felújítóknak épül tájékoztató központ Szentendrén

A mandiner.hu az ÉMI szentendrei Tudományos és Technológiai Parkjában épülő Nemzeti Mintaházparkról számolt be, kiemelve annak céljait, funkcióit.

A mandiner.hu-n megjelent cikk az ÉMI Nemzeti Mintaházparkról:

A világ számos pontjáról érkező egyetemista csapatok által tervezett és megépített, nulla energiaigényű lakóházakat mutattak be tavaly Szentendrén, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Tudományos és Technológiai Parkjában. Az építményeket közel három hónapon át látogathatták a szakmai és lakossági érdeklődők, tizenötezer ember volt kíváncsi arra, milyen megoldásokkal teheti energiahatékonyabbá otthonát. A történet azonban nem ért véget az akkori kiállítás zárásakor. A parkot tovább fejlesztik, aminek köszönhetően újabb mintaházakkal, illetve egy komplex építőipari tájékoztató és rendezvény-csarnokkal kibővülve várja majd látogatóit.

A szakmai és lakossági építtetők, felújítók egyaránt találtak inspirációt a tavalyi évben azon a kiállításon, aminek egy házépítő verseny, a Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) szolgált alapot. A szentendrei megmérettetésen 3 kontinens 8 országának több mint 400 egyetemistája építette meg két hét alatt a hosszú hónapokon át tervezett mintaházát az ÉMI telephelyén. A 2002-ben az USA-ból induló kezdeményezés fő célja a szemléletformálás, a megújuló energiát használó építési megoldások népszerűsítése.

A szervező ÉMI, az alap tevékenységei, mint az építési anyagok minőségvizsgálata, műszaki értékelések kiadása, tanúsítások, beruházások terv- és műszaki ellenőrzése, lebonyolítása mellett fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztés és innováció területére is.  Ennek keretében többek között arra, hogy a fenntartható épített környezet iránti elkötelezettség irányába formálja a szemléletet a szakma és a lakosság körében egyaránt, az SDE19 pedig erre kiváló alkalmat adott – mondta el lapunknak Gyutai Csaba, az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

A nemzetközi esemény iránt nagy volt az érdeklődés a szakma és a lakosság körében egyaránt, közel 15 ezren nézték meg a házakat. Az ÉMI azonban itt nem állt meg: szemléletformáló és széles körű tájékoztató célját szem előtt tartva több prototípus épület a területen maradt, és a látogatóközpont 2022-ben újabb házakkal bővülve nyitja meg kapuit az építtetők, felújítók és a szakmai érdeklődők előtt.

A jelenleg fejlesztés és kialakítás alatt álló ÉMI Nemzeti Mintaházparkban a piacon elérhető mintaházak bemutatása mellett egy építőipari kiállítások, rendezvények szervezésére alkalmas csarnokban lesz lehetőség előadásokat, konferenciákat és egyéb tájékoztató rendezvényeket tartani, illetve bemutatni innovatív termékeket – foglalta össze Gyutai Csaba. A látogatók számára – amellett, hogy a legújabb energiahatékony építési megoldásokról tájékozódhatnak – kézzelfoghatóvá válnak majd az addig talán csak katalógusokban látott építőanyagok, termékek, illetve beépítve láthatják azokat, megkönnyítve ezzel a kiválasztást – emelte ki a cégvezető.

Az építéssel, felújítással kapcsolatos döntések évekre, évtizedekre meghatározzák a családok életét, életminőségét. Ugyanakkor jelenleg nem áll rendelkezésre olyan szakmailag független építőipari tájékoztatási platform, mely a lakosság számára a tervezéstől, az elérhető pénzügyi konstrukciókon és az építőipari termékek bemutatásán át a konkrét kivitelezésig komplex, független tájékoztatást nyújt. Az ÉMI többek között a Mintaházpark részeként építendő információs csarnokban megvalósuló tematikus kiállítások, rendezvények, előadások, workshopok által, valamint a bemutató területen megépült mintaházakkal, kiállításokkal tervezi megvalósítani ezt a fajta komplex tájékoztatást – közölte Gyutai Csaba. Hozzátette, ez az építőipari információs platform lehetőséget kínál továbbá a rendelkezésre álló pénzügyi források hatékony módon történő felhasználására is.

Az ÉMI Nemzeti Mintaházparkban, illetve annak kiállító csarnokában történő megjelenésre pályázni lehet. Jelenleg mintaházak építésére vonatkozóan nyitott a lehetőség, melynek részleteit az ÉMI honlapján találják meg az érdeklődő vállalkozások.

Forrás: mandiner.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI