Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Több mint 150 résztvevő az ÉMI CPR konferenciáján

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szakmai konferenciát szervezett az építési termékek forgalomba hozatala, betervezése és beépítése, közkeletű elnevezésével a CPR témakörében. Az ÉMI szentendrei Tudományos és Technológiai Parkjában megrendezett konferencián több mint 150 szakember vett részt.

Az ÉMI által február 28-án szervezett konferencia célja az volt, hogy a szakma szereplői friss és hiteles információkhoz juthassanak, valamint kifejthessék véleményüket, gondolataikat CPR-témában.

A vendégeket Tóth Péter, az ÉMI műszaki igazgatója köszöntötte. Előadásában ismertette az ÉMI elmúlt 56 évét és szerepét az egymást váltó Építési Termék Direktíva (CPD), az Építési Termék rendelet (CPR) és ez utóbbit kiegészítő magyar szabályozás (275/2013) alkalmazásában. Külön kitért arra a tevékenységre, amelyet az ÉMI folytatott a témakör hazai megismertetése, az az érintettek felkészülésének elősegítése terén.

 

Dr. Igaz György építészmérnök-jogász az építési termékszabályozás történetét és a gyakorlati tapasztalatokat ismertette, részben a jogász, részben pedig a tervező szemszögéből. Nagy érdeklődést váltott ki előadásának az a diája, amelyen az 1980-ban és a 2019-ben épülő családi házakat hasonlította össze, számba véve a felhasznált anyagokat és szerkezeteket illetve a kivitelezésben résztvevő szakembereket.

Magyar Mária jogi szakokleveles építészmérnök, építésügyi tanácsadó a kivitelező szemével vette górcső alá az építési termékeket és azok szabályozását. A kivitelezés során keletkező jellemző hibaforrások közül kiemelte az úgynevezett "így szoktuk" kivitelezői mentalitást. A hallgatósággal megosztotta azt a tapasztalatát is, miszerint a bírósági perek igen nagy százalékában a betervezett építési termék valós és vélt paraméterei közötti különbségek adják a per tárgyát.

 

Szarka László, a MÉASZ elnöke gyártói szemmel vizsgálta az építési termékek szabályozását. Felvetette a szakma gyártói részét érintő fontos kérdéseket, többek között a kölcsönös elismerés elvének szabályait, valamint azt a kérdést, hogy mi számít tartósan beépítettnek, pontosan hol is húzódik az építési termékek területének határa? Előadása végén több fontos javaslatot is felvázolt, például azt, hogy szükséges lenne egy átfogó, egységes és hiteles építési termék adatbázis létrehozása valamennyi építési termékre.

Madaras Botond, az ÉMI-TÜV SÜD Kft. ügyvezetője négy másik uniós direktíva és rendelet által szabályozott termékek felől közelítve tágabb összefüggésbe helyezte az építési termékek szabályozását. Előadásában több javaslatot is felvetett a szakmai képzésekre, elsődlegesen a felkészületlenebb mikro- és kisvállalkozások oktatására, szakmai workshopokra és az égetően szükséges társadalmi tájékoztatásra vonatkozóan. Fontos javaslata volt egy felépített rendszer szerint végzett, elsődlegesen gyártókra és forgalmazókra fókuszáló ellenőrzés bevezetése.

Eric Winnepenninckx, a belgiumi BBRI szabályozásért, műszaki értékelésért és  tanúsításért felelős részlegének vezetője, több európai szabványosítási és szabályozási testület tagja angol nyelvű előadásában széles körű tájékoztatást adott az építési termékek forgalmazásának múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről, miközben kitért a Brexit utáni helyzetre is. Elmondta, hogy a CPR felülvizsgálata folyamatban van, de a végrehajtás módja, tartalma és időpontja még mindig nem túl világos: 2021 előtt nem várható eredmény és az is egy elképzelhető forgatókönyv, hogy a jövőben nagyobb jelentőséget kap az uniós tagországok közötti kölcsönös elismerés. Az előadást Budavári Zoltán fordította magyarra.

Az ebédszünet után Pataki Erika, az ÉMI Megfelelőségértékelő Központjának vezetője a teljesítménynyilatkozattal, Budavári Zoltán, a Műszaki Értékelő Iroda vezetője a műszaki értékeléssel és Molnár Ágnes Tanúsítási irodavezető pedig a tanúsítással kapcsolatos tudnivalókat ismertették közérthető formában összeállított előadásaikban a nagy számban végig érdeklődő közönségnek.

A konferencia moderátora Tóth Balázs, az ÉMI szabványügyi irodájának vezetője volt.

A konferencia széles kitekintéssel igen alaposan ismertette a CPR témakör alapjait és az általános tudnivalókat. Az ismeretek további elmélyítése érdekében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. az év második-harmadik negyedében,  szakirányú workshopokat szervez, amelyeken lehetőség nyílik majd koncentráltan egy-egy termékcsoport kérdéseire fókuszálva a speciális kérdéseket is elemezni.

A konferencia előadásainak kivetített prezentációi az ÉMI honlapjának Tudásbázis-Publikációk pontjában tekinthetők meg március 11. után.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune