Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

A CONCERTO projektek bizonyítják a napenergiában rejlő lehetőségeket

A júniusban hagyományosan Münchenben megrendezésre kerülő Intersolar Europe a világ legnagyobb napelem és napenergia témájú szakkiállítása. Idén újfent felismerhetőek voltak olyan trendek, melyek befolyással lehetnek az elkövetkezendő évek építési és felújítási projektjeire.

Az Európai Unió CONCERTO kezdeményezése már jól mutatja, hogy a szakkiállításon bemutatott ötletek hogyan valósíthatók meg a gyakorlatban. A CONCERTO projekt keretében 23 európai ország 58 városa és közössége működik együtt egy fenntartható és energiahatékony városi környezet kifejlesztésében. A folyamat során a hatékony technológiák és a megújuló energiák változó elegyét használják a helyi körülményekhez igazodva. A CONCERTO közösségek már évi 200 GWh elektromosságot termelnek megújuló energiákból, amit további 300 GWh egészít ki hőforrásokból.

A CONCERTO számos példát tud felmutatni a szolár technológia felhasználására. Ezek közül az egyik a Lehen nevű lakóövezet Salzburgban, Ausztriában, mely város része a Green Solar Cities projektnek. Lehen jellemzően egy nagy népsűrűségű városrész. Az átalakulás 2006 óta tart, az egyik építési projekt a Stadtwerk Lehen lakóövezet kiépítése volt, melyben 289 lakás, óvoda és diákszállók található egy régi kereskedelmi területen. Ez a projekt 2011 novemberében elkészült.

A különböző hőfejlesztési folyamatok rendkívül modern kombinációja egy igen érdekes fejlesztés. A háztartások kis fűtőhálózatait egy 2000 m²-es szolár egység látja el, melyben található egy a tetőről nyert elektromossággal üzemeltetet hőszivattyú is. „Jelenleg a legnagyobb, még szállítható akkumulátorral rendelkezünk, ennek kapacitása 200 m³”, meséli Inge Strassl a SIR Salzburger Institut für Raumordnung & Wohnen projektmenedzsere.

A szolár hőrendszerbe integrált hőszivattyú kifejezetten erre a projektre került kifejlesztésre. „Az ügyfél, a gswb egy korábbi projekt során tesztelte, és 50%-os szolár fedezeti arányt ért el”, meséli Strassl. Ez annyit jelent, hogy a fűtés és használati melegvíz-előállításhoz szükséges energiamennyiség felét a napenergia fedezi. Salzburgban mikro hálózatokat használnak az energiaveszteségek minimalizálásához. Ezek a hálózatok 60 fokos hőmérsékletű meleg vízzel látják el az otthonok reléállomásait, ahol a használati melegvíz előállítása is decentralizáltan történik. „Ez azt is jelenti, hogy nincsenek problémáink a legionárius betegséggel”, mondja Strassl.

A Zlíni (Cseh Köztársaság) CONCERTO projekt szintén a fosszilis tüzelőanyagok harmadával történő csökkentését célozza meg a napenergia és fotovoltaika sorba állításával. Terv szerint a napenergia 20 családi lakhelyet, egy ipari üzemet és a közösségi uszodát lát el, továbbá egy nagyméretű napelemes telep kialakítása is folyamatban van. A Zlín közelében található Jizni Chlum eko falu fénypontját a földbe süllyesztett házak jelentik. Energiafelhasználásuk közel akkora, mint a passzív házaké, a hő 60-90%-át pedig megújuló energiák adják.

A jelenség nem csak Európa délebbi részein tapasztalható, a nap energiáját északon is felhasználják a véges fosszilis tüzelőanyagok kiváltására. A dán Valby CONCERTO projektre jó példa erre. Vigerslev Vænge / Hornemanns Vænge célkitűzése 330 betonház felújítása, és 66 új, a klimatikus viszonyokra optimalizált, alacsony energiafelhasználású, előre gyártott elemekből történő tetőbővítés napelemekkel és napkollektorokkal. A 6 blokk közül 3, benne 144 lakással a Concerto időtartam alatt felújítható. Az építkezés 2011 augusztusában elkezdődött, és 2012 áprilisára a napelemes új tetők már 3 blokkra felkerültek, jelentette a projektmenedzser Jakob Klint. Egy új, 3,230 m²-es, egyéb szolgáltatásokat is nyújtó nyilvános uszodát is építettek a dán alacsony energiafelhasználású építményekre vonatkozó Low Energy class 2 szabvány szerinti. Az elektromos fogyasztás részét egy 19.1 kWp napelemes rendszer biztosítja, a hőt pedig a kerületi hőhálózat adja. Az építkezés 2010 márciusában kezdődött, az átadás pedig 2012. március 15-én történt meg.

CONCERTO is co-founded by European Union under the Research Framework Programme.

Érvényes: 2012.06.28 10.00-tól

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI