Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Az ÉMI az építésgazdaság 5.0 paradigmát képviseli

Az ÉMI innovációért felelős vezérigazgató-helyettese, Buday-Malik Adrienn „Fókuszban a fenntarthatóság – Nincs több idő várni!” címmel tartott előadást június 8-án az FM & Hybrid Office 2021 konferencián. A Portfolio által szervezett eseményen bemutatott előadásában kitért a koronavírus magyar építésgazdaságra gyakorolt hatásaira, illetve kiemelte, az ÉMI az építésgazdaság 5.0. paradigmát képviseli, ami a technológiai fejlesztést, az innovációt és a körforgásos megoldásokat igyekszik beépíteni az ágazatba.

Az előadás fókuszpontja a konferencia témájához igazodva a fenntarthatóság volt, amelynek – az élet minden területéhez hasonlóan – az építéságazatban is egyre fontosabb szerepe van.  Időnk 90%-át az épületeinkben töltjük, éppen ezért nem mindegy, hogy ezek az épületek milyenek, illetve, hogy a szektor hogyan képes kezelni az esetleges hullámvölgyeket, amire a pandémiás helyzet is példa – emelte ki előadásában Buday-Malik Adrienn, az ÉMI innovációért felelős vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, habár az ágazat halad előre, a termelékenysége és hatékonysága így is elmarad az uniós átlagtól, a hatékonysági probléma pedig egyben fenntarthatósági probléma is lesz. A termelékenység, az ágazat hatékonysága és a fenntarthatóság szorosan összekapcsolódik, ezért „olyan körkörös megoldásokban kell gondolkodnunk, amik már a nyersanyagkitermeléssel elkezdődnek és az épületek egész életciklusát végigkísérik.” – fogalmazott az ÉMI szakembere.

Kiemelte, az ÉMI innovatív módon gondolkodik a fenntarthatóságról, ezt pedig a Társaság hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs projektjeivel szemléltette. Bemutatta több más mellett az ÉMI szentendrei irodaépületét, ami számos innovatív és energiahatékony építési megoldást demonstrál és tesztel, valamint beszámolt a helyi önkormányzattal közösen megvalósított projektről, amely során szentendrei középületeket újított fel az ÉMI. Utóbbinak az energiahatékonyság mellett a szemléletformálás is célja volt. Az előadásban szó volt mindemellett az ÉMI épületinformációs modellezés (BIM) tananyagfejlesztésében végzett tevékenységéről, mely egyaránt képes segíteni az oktatókat és a hallgatókat.

Buday-Malik Adrienn hangsúlyozta, az épülethasználók körforgásba történő bekapcsolása, szemléletformálása kiemelten fontos az épített környezet fenntartható fejlesztésében. Az ÉMI ebben is szerepet vállal, több más mellett az építőanyagok környezeti hatásainak megismertetését célul kitűző projektben való részvételével, vagy a 2019-ben sikerrel megvalósított Solar Decathlon Europe nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny szervezésével. Utóbbi célja éppen a megújuló energiaforrásokat hasznosító építési megoldások népszerűsítése mintaházakon keresztül. Ezt a munkát az ÉMI a Nemzeti Mintaházpark további fejlesztésével folytatja. „Megjelentek olyan együttműködések, melyek már nem csak az ipar, a kutatók és az állam együttműködését kívánják, de az épülethasználókét is. Ehhez viszont nagyon fontos, hogy demonstrálni tudjuk azt, hogy mit tud az ágazat, akár lakó-, akár közösségi épületeink tekintetében.” – fogalmazott Buday-Malik Adrienn. Hozzátette, a 2022-2023-ban megnyíló Mintaházpark erre kiváló lehetőséget biztosít majd.

A fenntarthatóság a kormány által június elején elfogadott Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégiában is fontos szerepet kap. A stratégia előkészítésében az ÉMI az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként vett részt. „Igyekeztünk olyan szempontokat érvényesíteni, mely egyrészt hozzájárul, hogy magyar és környezetbarát termékek, építőanyagok kerüljenek a piacra, másrészt ahhoz is, hogy olyan innovációs potenciál legyen a vállalkozásainkban, mely támogatja akár a létesítményüzemeltetés terén is a fenntartható működést.” – emelte ki előadásában az ÉMI innovációért felelős vezérigazgató-helyettese. Az elmúlt időszak arra is rámutatott, mennyire fontos a középületek pandémiás felkészültsége, amivel kapcsolatban Buday-Malik Adrienn tájékoztatott: az ÉMI jelenleg egy épületminősítési rendszer kialakításán dolgozik, ami a helyi specifikumokra fókuszál majd.

A szakember megerősítette a konferencia résztvevőit abban, hogy az új építésgazdasági paradigma valósággá válhat, hiszen európai szinten is látható, hogy az innovációs és fenntarthatósági törekvéseket támogatni fogják a közeljövőben is. Az innovációs megoldásokhoz az ÉMI is tud forrást biztosítani támogatáskezelőként – emelte ki Buday-Malik Adrienn.

Előadása zárásaként Buday-Malik Adrienn arra hívta fel a résztvevőket, hogy az ÉMI-ről berögzült hatósági kép helyett egy innovatív jó partnerként gondoljanak a Társaságra.

Az előadás prezentációja ide kattintva tekinthető meg.

Fotók: portfolio.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI