Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Átadták az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díjait

Csütörtökön adták át az ÉMI székhelyén a 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Hét elismeréseit. A díjakat Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára adta át a szemléletformáló akciók megvalósítóinak. Az eseményen Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója kiemelte: egy ilyen eseménynek az élhető jövőre való törekvés mellett közösségépítő ereje is van.

Az ÉMI immár harmadik alkalommal koordinálta a felelős hulladékkezelés elterjedését célzó, szemléletformáló Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) hazai megvalósítását. Az egy hétig tartó esemény kiemelt témája 2022-ben a textil volt, a középpontban a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilhulladék keletkezésének megelőzése, a textilek, ruhák újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamuk növelése állt.

A 2022-es Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében Magyarországon 281 akciót regisztráltak a lelkes önkéntesek, mellyel az európai országok között a rangos ötödik helyen végzett. Azok a jelentkezők, akik a regisztráció során ezt jelezték, részt vesznek az akciók nemzetközi szintű értékelésében és díjazásában, az Energiaügyi Minisztérium ugyanakkor a magyarországi önkénteseket külön is díjazta. Az ötleteket értékelte és a kiválasztott 16 szemléletformáló akciót a január 26-i, ÉMI székhelyén lebonyolított rendezvényen díjazták.

Raisz Anikó, az EM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a rendezvényen hangsúlyozta, a körforgásos gazdaság sokkal több, mint újrahasznosítás, hiszen a keletkező hulladék egy másik vállalat számára alapanyagot, értéket jelent. "Így zárul a kör, és alakul át a lineáris gazdaság körforgásossá, nem pazarolva a rendelkezésre álló erőforrásokat" - mondta. A hulladékmennyiség és erőforrás-felhasználás csökkentése nemcsak a hulladékgyűjtés és -kezelés okos megszervezése, hanem magában foglalja a tudatos vásárlást és az élelmiszerhulladékok helyben komposztálását is - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Kiemelte azt is, hogy a fenntarthatóság nem csak politikai és kormányzati kérdés, a siker érdekében az egyes személyeknek, családoknak, üzleti vállalkozásoknak, civil szerveződéseknek is olyan célokat, értékeket kell követniük, oly módon kell meghozniuk mindennapos döntéseiket, és olyan kezdeményezésekbe kell belevágniuk, amelyek biztosíthatják a fenntartható társadalom elérését.


 

Az államtitkár kitért arra is, hogy a környezettudatosság növelése érdekében a tárca évről évre számos környezeti nevelési programot, szemléletformáló eseményt szervez, illetve támogat. "Ahol jelentős társadalmi ügyről van szó, ott a társadalmi összefogás és az innováció is mindig helyet kér magának", és erre kiváló példa a legutóbbi Európai Hulladékcsökkentési Hét programja - mondta.

Buday-Malik Adrienn, az ÉMI vezérigazgatója kiemelte, a körforgásos gazdaság és a környezet ügye közösséget teremt és olyan szereplőket köt össze, akiknek máskor talán kevés alkalma van a kapcsolódásra. Önkormányzati képviselők, magánszemélyek, színművészek, kutatók, a tudományos élet képviselői, politikusok és a kormányzat képviselői ülnek egy asztalhoz és állnak egy ügy mellé. „Az ÉMI építésügyi szakmai szervezetként olyan ügy mellé állt koordinátorként, ami mindenképp közös ügy” - tette hozzá.


 

Kiemelte, a fenntarthatóságra törekvés az ÉMI számára is kiemelten fontos és régóta jelen van a Társaság életében, kiemelten a környezettudatos építés, az energiahatékonyság és a hulladékok hasznosítása, valamint ezek széles körben való terjesztése. Példaként említette a rendezvénynek helyet adó, energiahatékony irodaházat, a kutatóintézetként megvalósított, fenntartható építőanyagok fejlesztését célzó projektjeiket, illetve a 2019-ben az ÉMI által sikerrel megvalósított Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi házépítő versenyt. Ezen az esemény a fókusz a megújuló energiák használatán volt, a fiatalok ugyanakkor sok újrahasznosított ötletet valósítottak meg épületeikben. Buday-Malik Adrienn elmondta, a lakossági tájékoztatást és szemléletformálást is célzó verseny nem ért véget 2019-ben, hiszen annak alapjain egy mintaházparkot, látogatóközpontot kíván létesíteni az ÉMI a köz javára.

Az ÉMI vezérigazgatója arra biztatta a résztvevőket, hogy „legyenek nagykövetei” ennek az ügynek akár a szűk, akár a tágabb környezetükben, illetve keressenek partnert, akivel az élhető és fenntartható jövőt támogató ötleteiket megvalósíthatják. Hozzátette, az ÉMI biztosan partner lesz ebben, ahogyan eddig is.

A díjazottak listája, valamint ötleteik a www.emi.hu/hulladekcsokkentesihet felületen érhetők el.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Érvényes: 2023.01.26 16.00-tól

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune