Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Fenntartható és klímavédelmi fórumot szervezett az ÉMI

Az ÉMI Nonprofit Kft., a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége) „Country Coordinator” szervezeteként 2017. június 7-én szakmai fórumot szervezett önkormányzatok részére szentendrei Tudásközpontjában. Az esemény célja az volt, hogy jó gyakorlatok bemutatásán keresztül minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak a résztvevők a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv kapcsán.

A fórumon szakmai szervezetek mellett 17 területi szereplő – megye, megyei jogú város, valamint két további önkormányzat illetve kormányhivatal – képviseletében összesen 62 fő vett részt.

A TOP-3.2.1-16 és a TOP-6.5.1-16 „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” támogatási felhívások lehetőséget teremtenek a területi szereplőknek Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv (SECAP) készítésére. A SECAP célja, hogy az elkészített szén-dioxid kibocsátás leltár alapján egy települési és térségi szintű energetikai cselekvési tervet fogalmazzon meg. A cselekvési tervben meghatározott beavatkozások hozzájárulnak a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez, a fenntarthatóbb település-fejlesztéshez.

Az ÉMI Tudásközpontjában tartott fórumon az előadók saját tapasztalataikon keresztül mutatták be egy-egy SEAP (Sustainable Energy Action Plan – Fenntartható energia akcióterv) és SECAP (Sustainable Energy and Climate Action Plan – Fenntartható energia akcióterv) előnyeit, céljait, valamint megírásának menetét.

Egy-egy SEAP/SECAP stratégiai dokumentum megléte előnyt jelent, bizonyos esetekben pedig elengedhetetlen a Horizon 2020 források elnyeréséhez, amelyek a fenntartható, intelligens városfejlesztéshez biztosítanak támogatást – hívta fel a figyelmet előadásában Vass Lajos, az ÉMI Energiahatékonysági és Intelligens Technológiák Irodájának vezetője. A szakember rámutatott: az ÉMI az elmúlt évtized során több mint 15 település SEAP dokumentumának elkészítésében vett részt, tapasztalataival pedig segítséget kíván nyújtani a jövőben az érdeklődő települések számára.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere bemutatta a megyeszékhely közel tíz éves „Green City” programjának tapasztalatait, illetve az erre épülő SEAP elkészítésének folyamatát. A városvezető kiemelte a SEAP frissítésének szükségességét, SECAP dokumentummá alakítását. Emellett felhívta a figyelmet a megfogalmazott akciótervek társadalmasításának jelentőségére, mert – mint mondta – kiemelten fontos, hogy a lakosság magáénak érezze a tervekben megfogalmazott célokat.

A társadalmasítás jelentőségének megerősítése mellett a zöld programok fontosságát, valamint a települések környezettudatos szemléletformálását hangsúlyozta előadásában Pachner Róbert, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. operatív igazgatója. Elmondta, a közösségi szolgáltatások – mint a távhő, középületek, infrastruktúra – fejlesztésének kiemelt szerepet kell szánni, hiszen ettől válik a lakosok, sőt, befektetők számára is vonzóbbá egy település. A Századvég szakembere rámutatott, hogy a településeknek Smart City-hez kapcsolódó fejlesztések, innovatív ötletek megvalósítására, továbbá SEAP/SECAP dokumentumok elkészítésére is számos forráshoz lehet jutni a H2020 kiírásain keresztül. Hozzátette, a pályázatok elkészítésében a Századvég és az ÉMI örömmel vesz részt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat munkatársa, Vinczéné Telegdi Erzsébet a megye SEAP/SECAP dokumentumok megírására májusban elnyert pályázat hátterét, a projekt ütemezését és tervezett eredményeit mutatta be a résztvevőknek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázatokra nem csak önálló települések, hanem Leader közösségek is pályázhatnak, a SEAP/SECAP dokumentumokat ugyanis egybefüggő területegységekre is el lehet készíteni. Ez nagyban megkönnyíti azon települések helyzetét, amelyek humán, vagy infrastrukturális hiányokkal küzdenek.

Ártim László, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú NKft. vezető menedzsere egy megvalósult program, a City-SEC projekt eredményein keresztül mutatott rá, hogy pár száz fős településtől a nagyvárosokkal bezárólag bárkinek érdemes és javasolt SEAP/SECAP létrehozása, megvalósítása. Ezek a dokumentumok – fejtette ki a szakember – hazai és nemzetközi forrásokhoz való hozzáférést elősegítő tényezők, valamint olyan akciótervek, melyek a felnövekvő generációkra nehezedő környezeti terheket hivatottak csökkenteni.

Solymosi Tamás, energetikai szakértő előadásában kifejtette, hogy az úgynevezett „okos mérés” megvalósítására alkalmas megoldások akkor jelentenek kézzelfogható hasznot, ha a keletkezett adatokat megfelelően hasznosítják. Ennek részeként olyan adatbázisok, automatizált elemzések, valamint vezérlések hozhatók létre, melyek nem csupán a döntéshozóknak segítenek az energiahatékonyság fokozásában, hanem az energia tudatosság erősítésével a lakosság számára is egyfajta ösztönző rendszerként szolgálhatnak.

Az ÉMI NKft. fejlesztési igazgatója, Buday-Malik Adrienn zárszavában biztosította a résztvevőket, hogy az ÉMI és a Századvég Zrt. a jövőben is mindenben áll a SEAP/SECAP iránt érdeklődő települések rendelkezésére. Az ÉMI szakembere elmondta, bízik abban, hogy nyugat-európai országokhoz hasonlóan Magyarországon is növekedni fog a Polgármesterek Szövetségéhez tartozó SEAP/SECAP dokumentummal rendelkező települések száma. Buday-Malik Adrienn elmondta, ezzel tovább növekedhet hazánk alternatív energiaforrás-hasznosítási részaránya, és még több élhető, vonzó település, térség alakulhat ki az országban.

A pályázatok benyújtásáig a területi szereplők és érdeklődők számára havonta egy szakmai fórumot szervez az ÉMI Nonprofit Kft. a SEAP/SECAP témájában.

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI