Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

RURITAGE - Rural regeneration through systemic heritage-led strategies

Az európai városok és a vidéki területek sajátos kulturális karakterrel rendelkeznek, melyek az élő örökségünk részét képezik. Ezek a városok és vidéki területek számos kihívással néznek szembe (pl: gazdasági, szociális, környezeti) és ezekre, komplex, innovatív megoldásokat szükséges találni. A kulturális örökség védelme elősegítheti a fenntartható fejlődést ezeken a területeken, de ehhez jóval többet szükséges tenni, mint csak egy helyszín megőrzése, helyreállítása vagy rehabilitációja.

A RURITAGE projekt létrehoz egy új kulturális örökség vezérelte megújulási folyamatot, amely eredményeként a vidéki területek fenntarthatóan fejleszthető demonstrációs „laboratóriumokká” válhatnak, a különleges természeti és kulturális örökségeikben rejlő potenciál kiaknázásával.  A projekt meghatározott 6 innovációs területet:

 • zarándoklat,
 • fenntartható helyi élelmiszer előállítás,
 • elvándorlás,
 • művészet és fesztiválok,
 • rugalmasság,
 • integrált tájmenedzsment

Ezeken a témakörökön keresztül bemutatásra kerül, hogy a kulturális és természeti örökségekben rejlő potenciál a gazdaság motorjaként hozzájárulhat a vidéki területek társadalmi és környezeti fejlődéséhez.

A tudás, amely a 14 ’Példakép’ városban (’Role Model’) épül fel és hasznosul a projekt keretében, 6 ’Replikátor’ városra (’Replicator’) kerül  átruházásra Európa-szerte. A többszintes és többirányú tudástranszfer során a ’Példakép’ városok támogatják a ’Replikátor’ városokat stratégiájuk fejlesztésében és megvalósításában, mindeközben tovább fejlesztik tudásukat és növelik kapacitásukat. Ez a folyamat egy nagyléptékű monitoring rendszerrel kerül kiegészítésre. Civil szervezetek és más érdekeltek bevonásával Helyi Vidéki Örökség Központok (Local Rural Heritage Hubs) kerülnek kialakításra a ’Replikátor’ városokban, amelyek „élő laboratóriumokként” működnek ahol kulturális örökség vezérelte stratégiák kerülnek kialakításra és megvalósításra. Mindeközben a ’Példakép’ városokban megerősítik a kulturális és természeti örökségek jelentőségét és szerepét.

Mind a ’Példakép’, mind a ’Replikátor’ városok profitálhatnak a RURITAGE Resources Ecosystem eszközkészletből, amely többek közt tartalmaz egy vidéki területek térképezésére szolgáló eszközt (RURITAGE Atlas) és egy replikációs eszközt (Replication Toolbox) egy online és átjárható felületen.

Ezek az eszközök támogatják a tudásépítést, biztosítják a kézzelfoghatóságot, támogatják a replikációt és a tevékenységek léptékének növelését a kulturális örökség vezérelte megújítási stratégiák és tervek tekintetében. Mindezek hozzájárulnak a kulturális örökség jelentőségének hangsúlyozásához a regionális, nemzeti, európai és nemzetközi rendelkezésekben.

A projekt főbb paraméterei/feladatok:

A ’Példakép’ városok 6 tématerületen (zarándokút, vidéki élelmiszer-előállítás, migráció, művészet/zene, rugalmasság, táj) keresztül jó gyakorlatokat mutatnak be a ’Replikátor’ városok számára.  Visegrád, mint ’Példakép’ város a palotajátékok bemutatásával szolgáltat jó példát a ’Replikátor’  városok számára, akik ezek alapján kidolgozzák saját megvalósítási tervüket.

Visegrád rendkívül nagy tapasztalattal rendelkezik a középkori palotajátékok rendezésében, mindemellett nemzetközi tagságai és testvérvárosi kapcsolatai vannak, amelyek nagyban hozzájárulnak a sikeres fesztiválok megvalósításához.

Program: SC5-21-2016-2017: Cultural heritage as a driver for sustainable growth

A pályázat címe: RURITAGE - Rural regeneration through systemic heritage-led strategies

Futamidő: 2018.06.01-2022.05.31.

Konzorcium:

 • Bolognai Egyetem (koordinátor – Olaszország)
 • Tecnalia (ötletgazda, munkacsomag vezető – Spanyolország, az Európai Építőipari Műszaki Platform  ( ECTP) Kulturális Bizottságának vezetője)
 • Visegrád Város Önkormányzata (példakép (role model), Magyarország)
 • ÉMI Nonprofit Kft. (kutató intézet, Magyarország)
 • 36 további partner az alábbi országokból: Spanyolország, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Norvégia, Lengyelország, Finnország, Írország, Hollandia, Törökország, Románia, Görögország, Izland, Brazília, Kolumbia, Chile

További információért látogassa meg honlapunkat: https://www.ruritage.eu/

Kapcsolattartó

Kelemen Viola
projektvezető
Telefon: +36 26 502 342
E-mail: vkelemen@emi.hu

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune