Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Energiahatékonyság megvalósítása Európa-szerte

Az ÉMI Nonprofit Kft. és Szentendre város az EU által támogatott PIME’S projekt keretében sikeres nemzetközi konferenciát szervezett az ÉMI Tudásközpontban Szentendrén, 2013. november 21-én. A több mint 100 fős hallgatóság a PIMES projekt célkitűzéseivel és eredményeivel ismerkedhetett meg, elsősorban az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások nagyléptékű alkalmazásának kutatás fejlesztési kérdéseivel, és az intelligens város koncepció felé való nyitással.

A mintegy ötmilliárd Ft értékű PIMES projekt 2009. év végén indult és 2015. év végéig tart; magyar, spanyol és norvég városi közösségek részvételével. A projekt során kutatás- fejlesztési és monitoring tevékenység mellett, demonstrációs projektek készülnek. Ebben megvalósul a kiválasztott épületek energia-hatékony felújítása, közel zéró emissziós új épületek létrehozása. Ezekhez kapcsolódóan hangsúlyossá válik a megújuló energiaforrások nagyléptékű alkalmazása, különös tekintettel a szoláris rendszerekre és a biomassza alapú kapcsolt hő és elektromos áram termelésére.

A bevezető előadásokban Becker Gábor, a BME Építészmérnöki Karának dékánja a bioklimatikus tervezés alapjairól; Hízó Ferenc NFM helyettes államtitkár úr a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiáról; Lorentz Kinga főtanácsos a Nemzeti Innovációs Hivatal részéről az új Európai fejlesztési keretprogram, a HORIZON 2020 energetikai vonatkozásairól tartott előadást.

A konferencia során a PIMES projekt hazai városában, Szentendrén megvalósult energia-hatékony megoldásokat ismertették dr. Matolcsy Károly az ÉMI Tudásközpontja és a püspökmajori épületfelújítások, ill. László György a Városi Szolgáltató Zrt. esetében.

Az ÉMI Tudásközpont új irodaépülete alacsony hőmérsékletű mennyezetfűtéssel készült, szennyvízre épülő hőszivattyús hideg-meleg energiaellátással, biogázon alapuló kapcsolt elektromos és hőtermeléssel. Hangsúly került a nyári hő-védelmet szolgáló innovatív árnyékoló szerkezetek kialakítására is. A konferencia során tartott épületbejáráson a hallgatóság közelről is megszemlélhette ezeket a megoldásokat.


ÉMI Tudásközpont Szentendrén

Megújult a Püspökmajori óvoda, a tetőfelújítás során fokozott hőszigetelést és zöld tetőt kapott, az alkalmazott hőszigeteléseknél utóhasznosított anyagok kerülnek felhasználásra és a bejárat fölé üvegezett naptér került.


A felújított Püspökmajori óvoda Szentendrén

Kivitelezés közben van a Városi Szolgáltató központjának energetikai felújítása, megújuló energiaforrás hasznosítóként napelemek és innovatív biomassza alapú faelgázosító hő és elektromos áram termelő berendezés készül. A lakóépületek felújítási munkáinak előkészítése folyamatban van, a munkavégzésre jövő év során kerül sor, amihez hazai ZBR támogatás elnyerése is nagy segítséget jelent.


Városi Szolgáltató energetikai felújítása Szentendrén

Az elektromos energiatermelés mind a hazai, mind a külföldi helyszínen intelligens, mikro hálózattal kerül kialakításra. Az önrész megteremtéséhez előtérbe kerültek a harmadik feles ESCO finanszírozások is. A fejlesztés során felmerülő gazdasági - szociális kérdések feltérképezésére felmérések, akciótervek készülnek.
A konferencia során ezekre a tényezőkre a norvég, spanyol és szlovák városok helyi koordinátorai is kitértetek, valamint Óbuda és Mórahalom városléptékű fejlesztése is bemutatásra került a szentendrei példák mellett. A konferenciazáró eseményenként várospolitikusok részvételével az eredmények tovább fejlesztésének lehetőségeiről és az intelligens városok létesítéseinek feltételeiről lesz kerekasztal beszélgetés.

További információ: www.emi.hu/pimes-konferencia-2013

Érvényes: 2013.12.10 00.00-tól

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI