Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Nukleáris Klaszter tagja lett az ÉMI

Az atomenergiához kapcsolódó, független műszaki szakértői bázis kiépítése, valamint az összes érintett szakterület képviselőinek közös szakmai szervezetbe tömörítése céljából megalakult a Nukleáris Műszaki Szakértői Klaszter, melynek az ÉMI NKft. az egyik alapító tagja.

A négy alapítószervezetet – a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontját, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-t, valamint a Konkoly és Kis Mérnöki Iroda Kft.-t – Magyarország kiemelkedő szellemi műhelyeiként tartják számon a hazai és a nemzetközi szakmai szférában egyaránt.

Négy alapítószervezet partnerségével 2017. május 18-án megalakult a Nukleáris Műszaki Szakértői Klaszter. Az alapítás célja elsősorban az atomenergiához kapcsolódó független műszaki szakértői bázis létrehozása és az összes érintett szakterület képviselőinek közös szakmai platformra tömörítése. Az alapító okirat ünnepélyes aláírására a Magyar Tudományos Akadémián került sor. A Klaszter elnöki tisztét Dr. Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója látja el, két alelnöke Tóth Emese Mariann, az ÉMI Nonprofit Kft. Nukleáris Létesítmények Irodájának vezetője és Lenkeyné Dr. Biró Gyöngyvér, a Bay Zoltán Kft. Mérnöki divíziójának igazgatója. Az intézményeket kiemelkedő szellemi műhelyekként és olyan szervezetekként tartják számon világszerte, melyek jelentős, nukleáris szakterületen szerzett sok éves mérnöki szolgáltatási tapasztalattal rendelkeznek.

A most létrejött széleskörű szakmai összefogás eredményeképp a magasan képzett, speciális ismeretekkel és tapasztalattal rendelkező szakemberek tudása és szellemi kapacitása, valamint az intézményrendszerek infrastruktúrája is integrálásra, összehangolásra kerül. A Klaszter a nukleáris szakterületeteket kívánja teljes egészében lefedni, úgy mint nukleáris biztonság, építőipar, technológiai gépészet, illetve villamosság- és irányítástechnika.

A Klaszter feladatának tekinti az érintett területeket szabályozó, illetve döntést hozó állami szervezetekkel való kapcsolatépítést és napi szintű kapcsolattartást, normatervezetek készítését, társadalmi szervezetekkel stratégiai partnerség kialakítását és fenntartását, valamint érdekképviseleti tevékenység folytatását.

A tagok elsősorban a közösen kitűzött célok elérését, a formálódó feladat- és munkamegosztás hatékony megvalósulását, valamint magas hozzáadott értéket képviselő nukleáris és egyéb, speciális ismeretet igénylő professzionális mérnöki szolgáltatások létrehozását és végzését várják a Klaszter megalakulásától.

Dr. Horváth Ákos megválasztott elnök úgy véli, hogy a négy alapító által képviselt szakterületekre alapozott összefogás magasabb szintre emeli a nukleáris biztonsági kultúrát támogató szakmai erőfeszítéseket, amelynek a jelentőségét az is aláhúzza, hogy a nukleáris energiatermelés a hazai energiastratégia egyik fontos pillére.

Dr. Grasseli Norbert, a Bay Zoltán Kutatóközpont vezetője a Klaszter megalakulását követően kiemelte: „A nukleáris kutatás-fejlesztési és szakértői tevékenységeket végző szakembereket tömörítő szerveződéseknek számos nemzetközi példája, jó gyakorlata létezik világszerte. A meglévő speciális szakismeretek, információk és erőforrások összehangolása, koncentrálása, hatékonyabbá, megbízhatóbbá és versenyképesebbé teszi az egyébként is kiváló magyar nukleáris, illetve speciális mérnöki szolgáltatásokat a globális piacon.”

Az ÉMI Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Dr. Henn Péter hangsúlyozta: „Rendkívül nagy jelentősége van a nukleáris létesítményekhez kapcsolódó szakterületek korábbinál hatékonyabb együttműködésének, új szinergiák megteremtésének. A nukleáris biztonság komplexitása csak akkor tud teljes körűen megvalósulni, ha minden érintett tisztában van a kapcsolódó szakmai specialitásokkal és az egymásra hatások jelentőségével.”

„Ezen szakmai szerveződés egy erős szervezeti kapcsolatrendszeren keresztül lehetőséget teremt új együttműködések kialakítására. A létrejövő közös tudásbázison alapulva a mérnök szakértők képesek lesznek a technológiai kihívások magasabb szintű kezelésére, kiemelkedő szellemi értéket adó szolgáltatások nyújtására.” – emelte ki Konkoly László, a Konkoly és Kis Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője.

A feladatmegosztást tekintve az MTA Energiatudományi Központja a nukleáris technológiákkal foglalkozó munkacsoport vezetője lesz, a Bay Zoltán Kutatóközpont a gépészeti berendezésekhez, az ÉMI Nonprofit Kft. az építési anyagokhoz és technológiákhoz kapcsolódó szakértői tevékenységeket fogja össze, míg a Konkoly és Kis Mérnöki Iroda az irányítástechnika és villamosság szakterületért felel az egyesületben.

A Klaszter a közeljövőben bővíteni kívánja tagságát minden érintett szakterületről olyan partnerekkel, akik támogatják az egyesület céljait, részt kívánnak venni a feladatok elvégzésében, és megfelelő kompetenciákkal rendelkeznek.

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI