Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Lezárult a világ egyik legnagyobb építészeti versenye

Európai egyetemi csapat győzelmét hozta a Denverben megrendezett 2017-es Solar Decathlon innovációs házépítő verseny: a svájci csapat nyert egy fantasztikusan kitalált, fenntartható "házzal a házban" projekttel. A svájci egyetemisták több versenyszámban elsők lettek, összesített győzelmükkel pedig elvihették a háromszázezer eurós fődíjat. A világhírű versenynek 2019-ben Magyarország ad otthont.

Az összesített versenyt és a győztesnek járó 300.000 eurós fődíjat tizenegy induló közül a svájci csapat – École Polytechnique Fédérale de Lausanne & School of Engineering and Architecture, Friburg & Geneva University of Art and Design & University of Friburg – nyerte el Neighborhub projektjével a Colorado állambeli Denverben tartott Solar Decathlon versenyen, megelőzve az összetettben második helyen záró Marylandi Egyetemet és a harmadikként díjazott University of California, Berkeley - University of Denver páros által alkotott csapatot.

A győztes svájci egyetemisták a tíz versenyszám közül ötben is aranyérmesek lettek:

  • Egészség és komfort (Health and Comfort) – A megépített házakkal szembeni egyik elvárás volt, hogy a belső komfort érdekében hűtött vagy fűtött levegő minél kisebb része távozzon (leggyakrabban nyílászárók mellett) a szabadba. A csapatoknak olyan hűtő-fűtő rendszert kellett alkalmazniuk, amellyel a házon belüli hőmérséklet és páratartalom állandó szinten tartható, miközben a levegőminőség mért értékei az egészséges határértékeken belül mozognak.
  • Otthoni élet (Home life) – A csapatoknak olyan otthoni tevékenységeket kellett szervezniük, amelyek villamosenergia-fogyasztással járnak. Barátokat és szomszédokat hívnak meg közös vacsorára, tévéznek, használják (és töltik) laptopjaikat. A ház napelemes energiarendszerére csatlakoztatott elektromos autóikkal napi 40 km-t kell megtenniük 5 szabadon választott napon.
  • Építészet (Architecture) – Egy építészekből álló zsűri értékelte az egyes házak építészeti koncepcióját és az alkalmazott tervezési megközelítést, a terv megvalósítását és annak innovatív elemeit, valamint a projekt dokumentációk megfelelőségét.
  • Mérnöki teljesítmény, gépészet (Engineering) – Mérnökökből álló zsűri értékelte a házak mérnöki, gépészeti tervezését és kivitelezését, figyelembe véve az alkalmazott mérnöki megközelítést, dizájnt, hatékonyságot és teljesítményt.
  • Vízhasználat (Water) – A Solar Decathlonok történetében először, a denveri eseményen az okos (smart) vízgazdálkodási megoldásokat is díjazták. Iparági szakértőkből álló szakmai zsűri értékelte az egyes csapatok által alkalmazott – a víz megtartására, használatának optimalizálására és visszanyerésére tervezett – vízgazdálkodási rendszert és annak tájformáló hatását.

A svájciak jeleskedtek még két erőpróbában: ezüstöt zsebeltek be a Készülékek (Appliances) versenyszámban, ahol a csapatok azáltal szerezhettek pontokat, ha egy átlag amerikai háztartás mindennapjait szimulálva használták a hűtőt, mosogatógépet, mosó- és szárítógépet, konyhai főzőeszközöket és a vizes blokkokat. Az öt első, és egy második helyezés mellett a versenyszámok közül bronzérmesek lettek a Kommunikáció (Communications) területén, ahol a zsűrit kommunikációs specialisták alkották. Az értékelésnél figyelembe vették az átfogó kommunikációs stratégia, információs tartalmak és anyagok átgondoltságát és hatásosságát, a csapat erőfeszítéseit a helyi közösségek figyelmének felkeltésére és szemléletformálásra, továbbá a versenyre kilátogató érdeklődők tájékoztatásának minőségét, online tevékenységek sikerességét.

A nyertes pályaműről készült fényképeket itt nézhetik meg

A denveri Solar Decathlon versenyszámairól, illetve a nevező csapatokról bővebben itt olvashatnak.

A pályaműveket hamarosan részletesen is bemutatjuk!

A fődíjat csak egy csapat vihette el, azonban a denveri Solar Decathlonon – ahogy valamennyi SD-versenyen – mindenki nyert: hiszen azok az egyetemisták, akik részt vettek a megmérettetésben szakmailag és emberileg is sokat fejlődtek, nemzetközi kapcsolatokra tehettek szert, külföldi lehetőségekhez juthattak szakterületükön. De nem csak a versenyzők nyertek! Gazdagodott mindenki, aki ott volt a helyszínen, akár szakmai, akár lakossági látogató volt: megismerhettek nemzetközi trendeket, ötleteket, új megoldásokat a fenntartható építészet terén, és személyesen tapasztalhatták meg, hogy lehet élni komfortosan és kényelmesen úgy is, hogy közben nem pazaroljuk az energiát, és odafigyelünk környezetünkre a fenntartható jövő érdekében.

A Solar Decathlon Europe versenynek 2019-ben Magyarország, Szentendre ad otthont, ahol a denverihez hasonló kreatív és innovatív épületeket tárnak majd elénk az egyetemisták! Jelentkezés és információ: www.sde2019.hu ill. www.solardecathlon.eu

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI