Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
YT In FB
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Elkezdődött a Solar Decathlon denveri versenye

Lezárult a Denverben zajló Solar Decathlon 2017 nemzetközi egyetemi házépítő verseny 12 napos első, építési szakasza, mely során 11 egyetemi csapat építette fel a versenyre szánt pályaművét. Október 5-én megkezdődött a második szakasz, maga a verseny. Az eseményen jelen vannak az ÉMI munkatársai is, hogy a 2019-es verseny magyarországi rendezéséhez információt és tapasztalatokat gyűjtsenek.

Ünnepélyes megnyitóval, a versenyre kelő egyetemi csapatok bemutatásával és a pályaműveknek helyet adó ún. Solar Village (szoláris falu) kapuinak jelképes kinyitásával vette kezdetét október 5-én a 2002-es megalapítása óta immár 13. alkalommal (az Egyesült Államokban 8. alkalommal) megrendezésre kerülő Solar Decathlon 2017-es versenye a Colorado állambeli Denverben.

A szervezők október 15-ig várják a szakmai és lakossági érdeklődőket a területre, ahol a látogatók igény szerint idegenvezetés mellett, szakmailag felkészült önkéntesek kíséretében tekinthetik meg és fedezhetik fel a kívülről és belülről is látványos, az élhetőséget szolgáló, praktikus és okos (smart) megoldásokban gazdag, energetikai szempontból önellátó házakat, melyekben számos építészeti és technológiai innováció lelhető fel.

A versenyidőszak megnyitásához közeledve a csapattagokkal való beszélgetésekből kitűnt: életre szóló élmény számukra, hogy részt vehetnek az eseményen, és csapatban dolgozva képviselhetik egyetemüket, városukat. Nagyon büszkék arra, hogy a Solar Decathlon denveri világversenyére beválogatott pályaművüket bemutathatják a helyszínre látogatók, ill. az eseményeket a sajtóból követő nagyközönség számára.

Az időjárás azonban több ponton is kihívások elé állította a denveri Solar Decathlonon induló csapatokat. Legtöbben ugyanis – magunk a verseny szervezői is – kedvezőbb időjárási körülményekre számítottak: sok napsütést, csapadékmentes (vagy minimális esőt hozó) időt vártak, hiszen az év ezen szakaszában itt száraz, napos idő jellemző. Az építési szakasz 12 napjában azonban csak ritkán bújt elő a nap, a napok fele esős volt. A sok csapadék miatt, és a területen közlekedő munkagépek forgolódása nyomában keletkező sár sem váltott ki általános örömujjongást a házak felépítésén fáradozó egyetemi csapatok körében. A szokatlan időjárás október 9-én pedig újabb meglepetést hozott: hó esett Denverben.

Az időjárás azonban nem csak az építkezést, hanem egyes házak esetén az alkotóelemek szállítását is megnehezítette. A Daytona Beachi csapat előkészületeit a Floridában is tomboló Irma nevű hurrikán hátráltatta, a holland csapat számára nélkülözhetetlen építőelemek egy része pedig azért érkezett késve a helyszínére, mert az egy héttel korábban Texas államot sújtó Harvey hurrikán miatt napokra lezárták a teherhajó által megcélzott kikötőt. Az Utrechti Egyetem csapata ennek ellenére időben el tudott készülni a házzal, és a többi csapathoz hasonlóan remek hangulatban várta az idei Solar Decathlon versenyszakaszának megnyitását.  (A Daytona Beach-i egyetemisták viszont sajnos csak kb. 95%-os készültségi szintig jutottak az október 5-e délelőtti versenymegnyitóig.)

A denveri Solar Decathlon eseményen készült fotóinkat itt tekinthetik meg

A pályaművek összemérése 10 versenyszámban történik (innen a decathlon elnevezés), melyek közül 4 versenyszámban mérések útján, 6 esetben pedig szakmai zsűri döntése által kerülnek megállapításra a csapatoknak adható pontszámok.

Mérésekkel érintett versenyszámok:

 1. Egészség és komfort (Health and Comfort)
  A megépített házakkal szembeni egyik elvárás, hogy a belső komfort érdekében hűtött vagy fűtött levegő minél kisebb része távozzon (leggyakrabban nyílászárók mellett) a szabadba. A csapatoknak olyan hűtő-fűtő rendszert kell alkalmazniuk, amellyel a házon belüli hőmérséklet és páratartalom állandó szinten tartható, miközben a levegőminőség mért értékei az egészséges határértékeken belül mozognak.
 2. Készülékek (Appliances)
  A csapatok pontokat szerezhetnek azáltal, ha egy átlag amerikai háztartás mindennapjait szimulálva használják a hűtőt, mosogatógépet, mosó- és szárítógépet, konyhai főzőeszközöket és a vizes blokkokat.
 3. Otthoni élet (Home life)
  A csapatoknak olyan otthoni tevékenységeket kell szervezniük, amelyek villamosenergia-fogyasztással járnak. Barátokat és szomszédokat hívnak meg közös vacsorára, tévéznek, használják (és töltik) laptopjaikat. A ház napelemes energiarendszerére csatlakoztatott elektromos autóikkal napi 40 km-t kell megtenniük 5 szabadon választott napon.
 4. Energia (Energy)
  Ebben a versenyszámban a csapatok (a házaik) által előállított energia mértéke kerül figyelembe vételre, továbbá a ház nettó energiaegyenlege a Solar Decathlon elektromos hálózatával, mint virtuális villamosenergia-szolgáltatóval szemben (elméleti mutatószámként). A versenyszám történetében újítás, hogy az egyenlegszámítás idén már valós idejű energiaárak alapján történik.

Szakmai bírálattal érintett versenyszámok:

 1. Építészet (Architecture)
  Egy építészekből álló zsűri értékeli az egyes házak építészeti koncepcióját és az alkalmazott tervezési megközelítést, a terv megvalósítását és annak innovatív elemeit, valamint a projekt dokumentációk megfelelőségét.
 2. Piaci potenciál (Market Potential)
  Minden csapat valamilyen egyedi célcsoportra szabott lakóházat épít, azt minden esetben négy évszakos használatra szánva. A házépítőiparban jártas szakértőkből álló zsűri értékeli minden csapat házát aszerint, hogy az általa megcélzott vásárlói célcsoport számára mennyire jelent vonzó lehetőséget a pályamű, és hogy ebből milyen potenciális piaci hatás valószínűsíthető.
 3. Mérnöki teljesítmény, gépészet (Engineering)
  Mérnökökből álló zsűri értékeli az házak mérnöki, gépészeti tervezését és kivitelezését, figyelembe véve az alkalmazott mérnöki megközelítést, dizájnt, hatékonyságot és teljesítményt.
 4. Kommunikáció (Communications)
  E versenyszám zsűrijét kommunikációs specialisták alkotják. A zsűrizésnél figyelembe veszik az átfogó kommunikációs stratégia, információs tartalmak és anyagok átgondoltságát és hatásosságát, a csapat erőfeszítéseit a helyi közösségek figyelmének felkeltésére és szemléletformálásra, továbbá a versenyre kilátogató érdeklődők tájékoztatásának minőségét, online tevékenységek sikerességét.
 5. Innováció (Innovation)
  Ipari szakértők közreműködésével értékelik az egyes csapatok fenntarthatóságot célzó megközelítését, kutatási tevékenységeit eredményeit, és a célcsoportbeli vásárlót célzó innovációkat, figyelemmel az új elemek tartósságára és biztonságos mivoltára, valamint és e megoldások célvásárló szempontjából értelmezett megfizethetőségére.
 6. Vízhasználat (Water)
  A Solar Decathlonok történetében először, a denveri eseményen az okos (smart) vízgazdálkodási megoldásokat is díjazzák. Iparági szakértőkből álló szakmai zsűri értékeli az egyes csapatok által alkalmazott – a víz megtartására, használatának optimalizálására és visszanyerésére tervezett – vízgazdálkodási rendszert és annak tájformáló hatását.

Egyetemi csapatok és pályaműveik:

 1. Missouri University of Science and Technology  – SILO project
 2. University of California, Davis – OUR H2OUSE project
 3. University of Maryland – reACT project
 4. University of California, Berkeley & University of Denver – RISE project
 5. HU University of Applied Sciences Utrecht, Hollandia – Selficient
 6. École Polytechnique Fédérale de Lausanne & School of Engineering and Architecture, Friburg & Geneva University of Art and Design & University of Friburg, Svájc – Neighborhub project
 7. Northwestern University – Enable project
 8. Washington University, St. Louis – Crete project
 9. University of Alabama, Birmingham & Calhoun Community College – surviv(AL) project
 10. University of Nevada, Las Vegas – Sinatra Living project
 11. Team Daytona Beach: Embry-Riddle Aeronautical University and Daytona State College – BEACH House project

Az ÉMI két munkatársa a helyszínen követi figyelemmel az eseményeket a pályaművek megépítésének kezdetétől, szoros együttműködésben a szervezőkkel és az esemény lebonyolítóival. Ez az együttműködés kulcsfontosságú mind a szervező (U.S. Department of Energy) mind az ÉMI szempontjából, hiszen a helyszínen, az esemény lebonyolítása során megszerzett értékes ismeretek és tapasztalatok közvetlenül hasznosíthatók a következő Solar Decathlon Europe verseny előkészítése és rendezése során, melyre az ÉMI sikeres pályázata nyomán Magyarországon, a Társaság szentendrei székhelyén kerül sor 2019 nyarán.

Kövessék figyelemmel honlapunkat továbbra is, ahol hamarosan a Denverben felépült pályaművek a belső tereit is megmutatjuk.

A Solar Decathlonról bővebben, valamint jelentkezés a 2019-es magyarországi versenyre: www.sde2019.hu és www.solardecathlon.eu

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Partnereink, támogatóink

Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium
Blaue Lagune ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara
ZAG ITB CIB UEAtc EOTA WFTAO Európai Hulladékcsökkentési Hét Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége ENBRI EGOLF ECTP Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdaságfejlesztési Minisztérium Magyar Mérnöki Kamara Blaue Lagune