Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

Energiahatékonyság a középületek felújításában

A BORA 94 Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg 2017. szeptember 27-28-án Miskolcon egy interregionális tapasztalatcsere rendezvény, amelynek középpontjában az energiahatékony középületek felújítása állt. Az eseményen az ÉMI szakértője, Vass Lajos bemutatta a Társaság szerepét és tevékenységét az energiahatékony építésben.

Az energiahatékonyság egyre nagyobb szerepet játszik a középületek felújításában is; erre a tényre irányítja rá elsősorban a közszféra figyelmét az Európai Unió INTERREG EUROPE 2014-2020 Programja által finanszírozott „REBUS – REnovation for Energy efficient BUildings” elnevezésű projektje, amely 2016-2021 között kerül megvalósításra olasz, görög, angol, német, román, lengyel és magyar régiók illetve helyi szervezetek együttműködésével.

A BORA 94 Nonprofit Kft. által jegyzett projekt célja a partnereknél alkalmazott, már bevált gyakorlatokkal kapcsolatos tapasztalatcseréken keresztül olyan jó példák beazonosítása és átvétele, amely által az elkövetkező időszakban a Strukturális Alapok és más, helyi támogatási források hatékonyabban kerülhetnek felhasználásra.

A REBUS projekt keretében a helyi viszonyok elemzését követően jó példák gyűjtése és elemzése, majd pedig azok potenciális átvételének beazonosítása történik 7 akcióterven keresztül, az energiahatékonyság területén élenjáró és kevésbé fejlett régiók között.

A projekt sikeres lebonyolítása és az eredmények hasznosulása elképzelhetetlen a helyi érintettek bevonása, támogatása és aktív részvétele nélkül. Ezért a magyar partner, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. már a projekt előkészítése során stratégiai partnerséget alakított ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságával (Nemzetgazdasági Minisztérium), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattal, Miskolc Megyei Jogú Várossal, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft.-vel és más releváns, energetikával foglalkozó intézményekkel, szakértőkkel, civil szervezetekkel.

A 4. Interregionális Tapasztalatcsere Rendezvény és Projekttalálkozó, amely Miskolcon került megrendezésre, kiváló alkalmat teremtett a hazai jó gyakorlatok bemutatására és a partnerek közötti eszmecsere továbbvitelére. Az eseményt Lenártek András, a BORA 94 Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg, majd Török Dezső, a B-A-Z Megyei Közgyűlés Elnöke köszöntötte a résztvevőket. Senecát idézve elmondta, „Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon” – amely nem csak a pénzre, hanem az energiára is igaz. Borsod-Abaúj-Zemplén megye képviseletében Bánkuti Eszter, a Terület- és Településfejlesztési Osztály vezetője vázolt fel egy átfogó képet a partnereknek az Operatív Program (TOP) megyei szintű megvalósítására való felkészülésről és lebonyolításának jelen állásáról. Prezentációjában számos jó példa is bemutatásra került. Olajos László, a Miskolc Holding Zrt. energetikai projektvezetője Miskolc város részéről tolmácsolta a városvezetés üdvözletét, valamint szemléletes előadásában bemutatta Miskolc energetikai fejlesztéseit és ambiciózus terveit, miszerint 2030-ra a város 100%-ig vissza kívánja szorítani a fosszilis energiák használatát.

A délelőtti programot Vass Lajos, az ÉMI Nonpofit Kft. Energiahatékonyság és Intelligens Technológiák Irodájának vezetője zárta, aki kiemelte az ÉMI szerepét az energiahatékony építésben, az adatok szisztematikus gyűjtésében a Nemzeti Épületenergetikai Rendszeren (NÉER) keresztül, az építési anyagok kutatásában és tesztelésében, valamint a minőségbiztosításban. Az ÉMI szakértője továbbá felhívta a résztvevők figyelmét az ún. „Solar Decathlon Europe 2019” elnevezésű nemzetközi rendezvényre, amelynek rendezési jogát nemrégiben nyerte el a szervezet, és amelynek a helyszíne Szentendre lesz. A rendezvény célja innovatív és erőforrás-hatékony építési technikák, technológiák és módszerek felvonultatása, amelyre európai egyetemek pályázhatnak. (Részletek: Óriási siker – Nemzetközi versenyt rendez az ÉMI)

Délután a delegáció Mádra látogatott, ahol Körtvélyesi Gergő, jegyző és Juhászné Panyik Anita, a kultúrház vezetője mutatták be a község energetikai fejlesztéseit. A tanulmányút keretében a résztvevők megtekintették a nemrégiben felújított és új funkcióval bővülő Grossmann és Zimmermann házakat, a Borsay kastélyt, az óvodát, a kultúrházat és a fejlesztés alatt álló könyvtárat.

Az esemény második napján a partnerek egy gyakorlatorientált kézikönyv, az „Energy Renovation Path” elnevezésű dokumentum kidolgozásáról egyeztettek, amely nagymértékben segítheti a közszférában dolgozók energiahatékony tervezéssel és megvalósítással kapcsolatos tudásbővítését, mivel kézzel fogható javaslatokat és tippeket soroltat majd fel az energiahatékony középület-felújítás négy fázisára vonatkozóan, amelyek a tervezés, kivitelezés/finanszírozás, monitoring és kapacitásbővítés. Emellett a szakpolitikai intézkedések javítását célzó helyi akciótervek előkészítését is megkezdték.

A projekt az Interreg Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Bővebb információ a projektről: http://www.interregeurope.eu/rebus/

REBUS

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények

Kapcsolattartó

Ügyfélszolgálat
Telefon: +36 26 502 300
E-mail: info@emi.hu

Kapcsolódó hivatkozás

REBUS

Kapcsolódó oldalaink

Aktuális Rendezvények
Feliratkozás hírlevélre

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI