Weboldalunk az Adatkezelési tájékoztatóban leírt, működéshez szükséges sütiket használ, melyet az oldal használatával Ön elfogad. Rendben
EN
A kereső mezőbe kiadott engedély vagy tanúsítvány
számát lehet írni...
A kereső mezőbe kérelmező, gyártó vagy forgalmazó
nevét lehet írni...
Az ÉMI hazai és nemzetközi projektei
Oldalainkon folyamatosan frissítjük a pályázatokkal kapcsolatos információkat.
További információk...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például pályázat
számát vagy keresett nyertes nevét, stb. lehet írni...
A kereső mezőbe tetszőleges kifejezést, például problémakört
vagy termék típust, jogszabályi hivatkozást, stb. lehet írni...

SECAP konferencia Nyíregyházán

Konferenciát tartottak Nyíregyházán a fenntartható energetikai- és klíma cselekvési programok megyei szintű kidolgozásáról. Az eseményre az ÉMI is meghívást kapott, mivel a Polgármesterek Szövetségének Nemzeti Koordinátoraként nagy gyakorlata van az ún. SECAP-ok elkészítésében. A konferencián Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat mutatott be az épületek energiahatékonyságának települési szintű megvalósításában.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat konzorciumvezetőként a TOP-3.2.1-15-SB1-2016-00062 azonosító számú, „Fenntartható energetikai - és klíma cselekvési programok kidolgozása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében” című projektjét valósítja meg. A projekt célja, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 11 LEADER Helyi Akciócsoport térségére, azaz a megye teljes területére kidolgozásra kerüljenek a Fenntartható energetikai és klíma akciótervek (Sustainable Energy and Climate Action Plan, röviden SECAP).

A projekt eredményeképpen a megyei térségek, települések SECAP dokumentummal fognak rendelkezni, melynek hatására energiahatékonysági és klímavédelmi szempontok érvényesülhetnek a településtervezésben. Amint az ÉMI korábbi hírében is megosztottuk, az Európai Uniós támogatási konstrukciók pályázati kiírásai esetében előnyt jelent, ha az önkormányzat rendelkezik akciótervvel, a H2020 Smart City támogatások elnyerése során pedig már előfeltételnek számít a SECAP megléte. Így az Sz-Sz-B Megyei Önkormányzat által megvalósított projekt ebből a szempontból is hasznos.

A projekt Nyíregyházán, a Megyeháza Bessenyei György Nagytermében szeptember 21-én tartott nyitókonferenciáján Seszták Oszkár, a Sazbolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke, valamint Román István Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye kormánymegbízottja köszöntötte a résztvevőket.

Az eseményen az ÉMI Nonprofit Kft.-t Dauner Márton vezérigazgató, és Buday-Malik Adrienn fejlesztési igazgató képviselte. Dauner Márton „Épületek energiahatékonysága települési szinten – hazai és nemzetközi jó gyakorlatok” című előadásában bemutatta a résztvevőknek az ÉMI Nonprofit Kft. tevékenységét, kiemelten a kutatás-fejlesztési és innovációs, illetve a fenntarthatósággal, energiahatékonysággal kapcsolatos területeket.

 

Elmondta, az ÉMI Nemzeti Koordinátora a Covenant of Mayors (Polgármesterek Szövetsége) nemzetközi szervezetnek, melynek keretében támogatja a helyi és megyei önkormányzatokat az épített környezet fejlesztését is meghatározó fenntartható és intelligens településfejlesztés energiahatékonyságot és klímavédelmet célzó intézkedés-tervezési feladataiban. Legutóbb Miskolc, Békéscsaba, valamint Debrecen városok akciótervének elkészítésében vett részt az ÉMI.

A prezentációban részletezte a rendezvényen megjelent Sz-Sz-B Megyei települések vezetői számára a SECAP célját, valamint felépítését. Elmondta, a Fenntartható Energia- és Klímaakcióterv célja, hogy a jelenlegi energiafelhasználás alapján egy települési és térségi szintű energetikai cselekvési tervet fogalmazzon meg. A cselekvési tervben meghatározott beavatkozások hozzájárulnak a CO2 kibocsátás csökkentéséhez, az energiahatékonyság növeléséhez, a fenntarthatóbb településfejlesztéshez – emelte ki előadásában Dauner Márton.

A résztvevők mindezek mellett megismerhették az ÉMI Nonprofit Kft. kutatás-fejlesztési és innovációs főbb projektjeit. Így betekintést nyerhettek a piaci igényekre választ adó Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) közös kutatói hálózat keretében megvalósuló projektbe, melynek során korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztése zajlik. A GINOP-2.3.4-15-2016-00004 számú projektben a Miskolci Egyetem, a BorsodChem, a Bosch, valamint az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. működik együtt.

 

A rendezvényen jelenlévő településvezetők tájékoztatást kaptak a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi házépítő versenyről is, melynek rendezési jogát 2017-ben nyerte el az ÉMI. Dauner Márton ismertette, a Solar Decathlon a világ legjelentősebb nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenye, melyen egyetemi csapatok által megtervezett és megépített mintaházak versenyeznek egymással: olyan korszerű lakóházak, melyek innovatív, energiahatékonyságot és a természeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodást előtérbe helyező építészeti megoldásokat kombinálnak. A verseny jövő évben rendezik meg Szentendrén, az ÉMI székhelyén, ahol a legjobb pályaművekből hosszú távú mintaház parkot terveznek.

További jó gyakorlatként került bemutatásra a résztvevőknek a Concerto Pime’s projekt, melynek keretében az ÉMI nagyléptékű megújuló és helyi energiahordozók, valamint újrahasznosított anyagok használatával megvalósuló, továbbá innovatív megoldásokat alkalmazó demonstrációk kivitelezését végezte. A projekt keretében többek között megépült az ÉMI szentendrei Tudásközpontja, mely egy „zöld” demonstrációs épületként mutatja be a különböző épület-energiahatékonysági megoldásokat.

Dauner Márton ismertette továbbá a nyitókonferencián a nemzetközi szinten megvalósuló BRESAER-projektet, melynek alapvető célja az épületek felújítását érintően innovatív, költséghatékony, rugalmasan alkalmazható, iparban is használható burkolati rendszer tervezése, fejlesztése és demonstrálása. Az ÉMI feladata a projektben akusztikai, tűzvédelmi, szerkezeti és anyagminőségi vizsgálatok elvégzése, valamint szabványosítási és disszeminációs feladatok.

A megyei szintű SECAP kidolgozását megnyitó konferencián a résztvevők jó gyakorlatként végül betekintést nyertek a TRAINBUD projektbe is. A projekt hazánk energiahatékonysági céljainak elérését egy átfogó képzési rendszer létrehozásával kívánja segíteni. Dauner Márton elmondta, a képzések célja a korszerű ismeretek rendszerbe foglalása és az elsajátítottaknak megfelelő szemlélet kialakítása. Az ÉMI feladata a projektben egy 60+20 órás energiahatékonysági képzés kidolgozása és megvalósítása gyakorló épületgépész szakemberek számára, a képzés népszerűsítésével és hosszú távú fenntarthatósági tervének kidolgozásával. Az ÉMI vezérigazgatója felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzatoknak lehetősége van bekapcsolódni TRAINBUD projektbe, az energetikai szakembereik felnőttképzéseken való részvétele által.

A projekt nyitókonferenciájának videó-összefoglalója itt tekinthető meg: http://kolcseytv.hu/klimaakcioterveket-keszit-a-megyei-onkormanyzat/

Fotók forrása: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat

Partnereink

Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium
Lechner Tudásközpont Covenant of Mayors for Climate & Energy BorsodChem Szentendre Miskolci Egyetem Miniszterelnökség Széchenyi 2020 Pályázóknak Klímapolitika BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Innovációs és Technológiai Minisztérium Centre National de l’ingénierie de la Construction EPIC/CNIC

Hírlevél

Feliratkozás hírlevélre

Copyright © 2012-2022 ÉMI